CEAPA – Leguma minune care “mananca” zaharul din organism si este un puternic detoxifiant. Cum trebuie sa o consumi?
Last Updated on 14/04/2018 by Iulian Gavriluta

CeapaConsumata cruda ori gatita in ciorbe si tocanite, ceapa verde este cel mai putenic aliment pentru intarirea imunitatii. Cura de ceapa verde are efect diuretic, depurativ, antialergic si are capacitatea de a regla activitatea endocrina a organismului. “Ceapa este un aliment foarte bogat in vitamina C, fibre, acid folic, vitamina B6 si magneziu si este saraca in grasimi saturate, sodiu si colesterol.

Astfel, ceapa are valori nutritive perfecte pentru a scapa de grasimea in exces si de colesterol si in acelasi timp va ajuta sa aveti o sanatate de fier. Ceapa mai are in compozitie si carbohidrati, dar si importante cantitati de potasiu, calciu, fosfor, zinc, iod, cupru, vitamina A, E, C, complexul de vitamina B, precum si substante cu proprietati antiseptice”, spun specialistii. In plus, spune specialistul, ceapa verde regleaza glicemia si este recomanda diabeticilor in cure de lunga durata. Se mai poate spune ca regleaza eficient activitatea renala, mai ales daca este asociata cu un consum mare de lichide. Ceapa verde este ideala si pentru cei care au afectiuni dermatologice, ca urmare a efectului detoxifiant puternic adus de cantitatea mare de sulf.  

Calmeaza tusea  

“Ceapa este si un diuretic ce favorizeaza eliminarea sodiului din organism si are si proprietatea de a calma tusea si de a desfunda caile respiratorii. De asemenea, este bine cunoscut faptul ca ceapa este un somnifer natural foarte bun, fara efecte secundare, care nu da dependenta de niciun fel, explica specialistul. Ceapa este considerata a fi cel mai puternic detoxifiant natural, deoarece curata organismul de toxinele din corp. Pentru a-si pastra proprietatile minunate pe care le-a primit de la natura, ceapa trebuie consumata in stare cruda, fie ca vorbim de ceapa rosie, de ceapa alba sau de ceapa galbena, sau chiar de ceapa verde”, spune medicul.  

Cinci beneficii ale consumului de ceapa:  

Intareste sistemul imunitar: Contine multi compusi cu rol antioxidant, precum carotenii, vitaminele A, E, C si antioxidantii quercetina, zeaxanthina, care cresc rezistenta organismului in fata microbilor, dar si a radicalilor liberi, acei produsi toxici exogeni sau proveniti din metabolism.  

Antiinflamator: Quercetina, un antioxidant regasit in ceapa verde, are proprietati antiinflamatorii si antihistaminice. Aceasta face ca ceapa verde sa fie benefica in alergii.  

Scade colesterolul: Consumul de ceapa verde duce la cresterea colesterolului bun, cu efect antiaterosclerotic. Compusii cu sulf se transforma in alicina, o substanta care inhiba enzima hepatica necesara pentru sinteza de colesterol.

Scade glicemia: Daca glicemia ta a atins cote mult prea mari, atunci ar fi bine sa consumi zilnic ceapa verde, in paralel cu tratamentul medicamentos. Ceapa verde este un aliment puternic hipoglicemic, are proprietati diuretice si reglatoare endocrine.  

Medicament natural: Bogata in vitamine si minerale, tonifianta si gustoasa in acelasi timp, ceapa verde creste rezistenta organismului la efort fizic si intelectual, mult mai bine decât o ceasca de cafea.

A.M.