Un grup de parlamentari, majoritatea USR si PMP, propun modificarea legislatiei in scopul cresterii numarului de copii adoptati, prin urmatoarele masuri: obligativitatea autoritatilor sa gaseasca rudele copilului de pana la gradul III ca sa poata deschide procesul adoptiei acestuia, in loc de gradul IV, cum e acum; la cererea lor, copii care implinesc 14 ani sa ramana adoptabili, in prezent imposibil, dar si o propunere controversata care vizeaza redeschiderea adoptiilor internationale.
De unde plecam. Amploarea dezastrului
In prezent, avem circa 57.000 de copii in sistemul de protectie, victime ale abandonului familial sau ale abuzurilor suferite in familia biologica. Dintre acestia, numai 1.000 de copii sunt si sunt adoptati, se arata in expunerea de motive a propunerii de modificare a Legii adoptiei. Sistemul de protectie a copilului trebuie inteles ca o etapa de tranzitie intre familia biologica si familia adoptiva care isi doreste sa-si asume cresterea si socializarea unui copil. In practica, copiii intra in sistemul de protectie a copilului din Romania, dar multi dintre ei nu mai sunt lasati sa iasa, explica deputatul Iulian Bulai in expunerea de motive a propunerii de modificare a Legii adoptiei.
Marile obstacole legislative in calea adoptiei
Primul: legislatia in vigoare obliga autoritatile sa gaseasca rudele copilului de pana la gradul IV ca sa poata deschide procesul adoptiei acestuia. Gradul IV, pana la care se cauta rudele copilului pentru a fi declarat adoptabil, poate bloca un dosar de declarare a adoptabilitatii chiar si sase luni pentru obtinerea certificatului de deces al stra-sta-bunicului sau, de exemplu. Este nejustificat, intrucat vorbim de rude cel mai probabil moarte sau foarte indepartate, ca de exemplu verii unchilor parintilor, se arata in proiectul de act normativ. Un minor poate fi declarat adoptabil numai dupa ce au fost consultate si si-au exprimat acordul toate rudele de pana la gradul patru al copilului, conform Legii adoptiei, in vigoare.
Aceasta prevedere legislativa ingreuneaza foarte mult procesul de adoptie a copilului. „In anumite cazuri, e vorba de pana la 80 de persoane care trebuie consultate de catre cei cativa functionari (ai statului, care se ocupa de cazul copilului n. red.). Noi nu ne cunoastem rudele de gradul patru, si atunci cum sa le cunoasca un functionar care face pe detectivul genealogist, sa descopere familia largita a acestui copil, timp in care, de multe ori, el zace intr-un maternitate fara sa vada lumina soarelui”, spune Liviu Mihaileanu, presedintele Alianta Romania Fara Orfani, citat in expunerea de motive a proiectului de act normativ. Parlamentarii propun reducerea gradului rudelor copilului, consultate pentru a putea deschide procesul de adoptie, de la IV la III. Aceasta masura duce la eficientizarea procesului de adoptie, se mai arata in proiectul de act normativ.
Al doilea obstacol: adoptiile internarnationale sunt in prezent inchise. Solutia propusa de parlamentari: in situatia in care, timp de doi ani, niciun cetatean roman, fie cu domiciliul in Romania, fie – in strainatate, nu vrea sa adopte copilul, acestuia sa i se ofera sansa de a fi adoptat de o familie de cetateni din tarile semnatare ale Conventiei de la Haga. Adoptatiile internationale au fost inchise in anul 2004. Desi exista temerea ca deschiderea adoptiilor internationale duce la vanzare de copii, aceste temeri se dovedesc nefondate, la o analiza mai atenta, spun parlamentarii in proiectul de act normativ. Parlamentarii vorbesc despre cazuri de copii cu handicap locomotor grav sau cu sindrom Down care sunt adoptabili de peste sase ani, dar sunt captivi in centre de plasament, desi ar putea fi adoptati in alta tara. Acesti copii reprezinta un cost social si financiar pentru statul roman toata viata, sunt de parere parlamentarii care au semnat proiectul de modificare a legii.
Al treilea obstacol: in prezent, odata ce a implinit 14 ani, copilul adandonat nu mai are nicio sansa fie adoptat. Parlamentarii propun ca inainte de implinirea varstei de 14 ani, copilul sa fie consiliat pentru ca la implinirea acestei varste sa aleaga daca vrea sa reia legaturile cu familia biologica, sau daca vrea sa ramana adoptabil.
Al patrulea obstacol: avem reglementari care ar trebui sa creasca numarul copiilor declarati adoptabili, dar momentan sunt un esec, pentru ca nu avem sanctiuni in cazul in care nu se respecta. Parlamentarii propun sanctiuni – avertisment la prima abatere sau amenzi de pana la 5.000 de lei – in cazul in care regulile introduse deja in legislatie nu se respecta.
Sursa: economica.net
A.M.