TU CE CREZI despre Sindromul Ierusalim, o tulburare psihica rara care ii afecteaza pe turistii Orasului Sfant?
Last Updated on 10/04/2018 by Iulian Gavriluta

Sindromul IerusalimIerusalim este orasul care are cel mai mare numar de locuri sacre si este considerat de multi centrul spiritual al lumii.De asemenea, este unul dintre cele mai vechi orase din lume care are o importanta insemnata pentru crestini, evrei si musulmani. In cursul istoriei sale milenare, orasul a fost distrus, cucerit, reconstruit de nenumarate ori. Importanta aceasta face ca unii credinciosi sau chiar turisti obisnuiti sa prezinte o conditie numita de experti sindromul Ierusalim.

Dr. Pesach Lichtenberg, psihiatru la spitalul Herzog din Ierusalim, a precizat ca „sindromul Ierusalim este un fenomen in care oamenii care viziteaza Ierusalimul sunt atat de coplesiti de trairile spirituale incat ii schimba. Apar anumite fantezii de mantuire care ii indeamna sa faca o lume mai buna si cred ca au un rol mesianic pe care trebuie sa il indeplineasca. [...] Acest lucru se poate intampla cateodata si oamenilor care nu au avut niciun fel de tulburare mintala inainte”. Dr. Yair Bar El, fostul director al spitalului de psihiatrie Kfar Shaul din Ierusalim, a fost primul care a identificat acest sindrom. Simptomele apar de obicei dupa o zi de locuire in oras. Acestea incep cu anxietate si izolare, urmata de o obsesie pentru ritualurile de purificare. Se precizeaza ca acestia incep sa poarte lenjeria patului de la hotel ca imitatie a vesmintelor antice si incep sa faca profetii. Incep sa tipe sau sa cante psalmi, cantece religioase sau versete din Biblie. Uneori, cazurile sunt atat de severe incat este nevoie de interventia politiei. Conform British Journal of Psychiatry, exista trei tipuri de persoane afectate de sindromul Ierusalim:

Tipul I se refera la indivizi deja diagnosticati cu probleme mintale inainte sa viziteze Ierusalimul.

Tipul II ii include pe cei cu tulburari de personalitate si obsesii cu idei fixe, dar care nu sunt diagnosticati cu o boala mintala anume.

Tipul III se refera la indivizii care nu au niciun fel de tulburare mintala, dar care au experimentat un astfel de episod cand au ajuns in oras.

Sursa- descopera.ro

A.M.