INTREBAREA ZILEI – SUNTETI DE ACORD cu DETENTIE in weekend sau la domiciliu? Condamnatii pentru CORUPTIE cu pedepse de maxim 5 ani de inchisoare vor beneficia de masuri noi
Last Updated on 09/04/2018 by Iulian Gavriluta

DetentieMajoritatea PSD-ALDE-UDMR din comisia juridica de la Camera Deputatilor a votat marti mai multe amendamente ale PSD depuse la o serie de proiecte de lege privind masurile de executare a pedepselor privative de libertate prin care si persoanele condamnate pentru fapte de coruptie cu pedepse de pana la 5 ani de inchisoare sa poata beneficia de masuri alternative de executare a pedepselor precum executarea pedepsei la domiciliu executarea fractionata a pedepsei in zilele de sambata si duminica intr-un centru special infiintat sau in regim mixt cu echivalent in zile de munca in folosul comunitatii. Sedinta a durat aproape trei ore, insa votul pe raportul final pe aceste modificari a fost amanat cand are loc o noua sedinta. De asemenea, deputatii juristi au votat mai multe prevederi dintr-un proiect al UDMR, adoptat tacit de Senat anul trecut, care se refera in special la cine poate benefica de regimul deschis si semideschis de detentie, dar si revenirea la reducerea pedepsei cu cate 20 de zile pentru fiecare carte scrisa in inchisoare.

Amendamentele depuse de grupul PSD: - si votate de comisia juridica:

Art.1 (1) Masurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt masuri de naturajudiciara, dispuse de judecatorul de supraveghere a executarii pedepsei conform Legii 254/2013, constand in inlocuirea masurii executarii pedepsei principale cu inchisoarea in regim de detentie cu masura executarii acesteia la domiciliu, in libertate sau in regim special penitenciar.

(2) Judecatorul de supraveghere a executarii pedepsei va dispune aceste masuri pentru persoanele condamnate la o pedeapsa de pana la 5 ani, care au efectuat fractia de 1/5 necesara pentru luarea in discutie a regimului de detentie.

(3) Masurile alternative nu pot fi dispuse in cazul detinutilor care au savarsit abateri disciplinare.

Art.2.- Masurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt:

a) masura de executare la domiciliu a pedepsei privative de libertate;

b) masura de executare fractionata a pedepsei privative de libertate in zilele de sambata si duminicaintr-un centru special infiintat pentru aceastamasurade executare;

c) - abrogat

d) masura de executare a pedepsei privative de libertate in regim mixt, de echivalent zile de muncain folosul comunitatii si de zile de executare sambata si duminica intr-un centru special infiintat.

Art.3 – (1) Masura alternativa de executare a pedepsei privative de libertate a executarii la domiciliu constain executarea la domiciliu a pedepsei privative de libertate, cu supraveghere din partea Comisiei de Probatiune cu bratara electronica."

(2) Masura se poate aplica pentru condamnarea la pedeapsa de pana la 5 ani inchisoare cu executarea acesteia in regim de detentie.

(3) Masura nu se aplica pentru condamnarile privative de libertate aplicate pentru savarsirea de catre condamnat a unei infractiuni cu violenta sau profitand de starea de neputinta fizica sau psihica a victimei. S-a eliminat din forma initiala continuarea: "infractiuni de serviciu, pentru infractiuni de coruptie sau cele conexe infractiunilor de coruptie cat si persoanelor aflate in stare de recidiva."

A.M.