UPDATE – LA MULTI ANI JANDARMERIEI BUZOIENE! Sedinta festiva la sediul IJJ Buzau cu ocazia Zilei Jandarmeriei (FOTO/VIDEO)

Ziua JandarmerieiZiua Jandarmeriei Romane este marcata, in fiecare an, la 3 aprilie. La 3 aprilie 1850, Grigore Alexandru Ghica, domnul Moldovei (1849-1853), a aprobat hotararea Divanului Obstesc, semnand actul de infiintare a jandarmeriei: ''Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor in jandarmi'', potrivit site-ului oficial al Jandarmeriei Romane, http://www.jandarmeriaromana.ro/.

 

Potrivit acestui document, Regimentul de jandarmi din Moldova se impartea in doua subdiviziuni, fiecare avand in zona de responsabilitate cate sase tinuturi (judete). La fiecare tinut, era repartizata cate o companie de jandarmi, la care se adauga cate o companie la Ispravnicia Iasului si la Politia Capitalei ( Iasi ). Rezulta, astfel, un total de 14 companii de jandarmi, cu un efectiv total de 1.433 jandarmi calari si pedestri. Domnul Moldovei deschisese, la 17 februarie 1850, prima adunare a Divanului Obstesc, iar la 25 februarie 1850, a solicitat Divanului sa ia in discutie proiectul pentru reformarea Corpului slujitorilor in jandarmi. Divanul Obstesc a votat aceasta legiuire la 12 martie 1850, iar la 22 martie 1850, l-a instiintat pe domnul Moldovei ca a incheiat lucrarile pentru reformarea Corpului slujitorilor, in cel de jandarmi, potrivit site-ului www.jandarmeriasibiu.ro. Legiuirea promulgata de Grigore Alexandru Ghica la 3 aprilie 1850 a constituit actul de nastere al acestei arme si a stat la baza tuturor legilor care au urmat, principiile sale ramanand valabile in intreaga istorie a Jandarmeriei Romane. In prezent, activitatea Jandarmeriei Romane este reglementata de Legea nr. 550 din 29 noiembrie 2004 privind organizarea si functionarea Jandarmeriei Romane, care stabileste statutul, atributiile si competentele institutiei, organizarea si conducerea, drepturile si obligatiile personalului institutiei. Potrivit legii, ''Jandarmeria Romana este institutia specializata a statului, cu statut militar, componenta a Ministerului Administratiei si Internelor, care exercita, in conditiile legii, atributiile ce ii revin cu privire la apararea ordinii si linistii publice, a drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor, a proprietatii publice si private, la prevenirea si descoperirea infractiunilor si a altor incalcari ale legilor in vigoare, precum si la protectia institutiilor fundamentale ale statului si combaterea actelor de terorism''.

Sursa: jandarmeriaromana.ro 

A.D.

I.G.

UPDATEMarţi, 3 aprilie, a.c., la sediul Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Buzău s-a desfăşurat festivitatea prilejuită de aniversarea a 168 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române, activitate la care au participat, alături de cadrele inspectoratului, reprezentanţii principalelor institutuţii judeţene precum şi veteranii unităţii.

În cadrul evenimentului au fost prezentate mesajele ministrului Afacerilor Interne şi al inspectorului general al Jandarmeriei Române, alocuţiuni ale oficialităţilor prezente, au fost acordate noile grade pentru un număr de 9 jandarmi avansaţi în gradul următor înaintea expirării stagiului minim în grad, au fost conferite două distincţii de serviciu pentru obţinerea de rezultate foarte bune în procesul de formare profesională, activităţi culturale, ştiinţifice şi sportive, au fost înmânate atestatele pentru „Semnul onorific în serviciul patriei” unui număr de 13 jandarmi, fiind decernate diplome şi premii câştigătorilor în urma competiţiilor/concursurilor sportive organizate sub egida „Cupa Jandarmeriei Române 2018”.

Un moment aparte al activităţii de astăzi l-a constituit aducerea în faţa audienţei, în premieră, a steagului de prezentare al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Buzău, acesta fiind binecuvântat de către reprezentanţii Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei.

În finalul festivităţii a fost conferită distincţia „Jandarm de onoare al unităţii” domnului plutonier adjutant Ursu Dumitru, şeful Postului de Jandarmi Montan Berca, pentru obţinerea de rezultate profesionale deosebite în anul 2017, cele mai elocvente repere fiind constatarea a 4 infracţiuni si a peste 90 de contravenţii silvice, în urma cărora a aplicat amenzi de peste 250000 de lei, dispunând confiscarea a 230 m3 material lemnos si a 12 mijloace de transport.

INFOBACKGROUND

„Cultul trecutului e cea mai de seamă virtute a unui popor. Acest trecut e al părinţilor, al moşilor şi strămoşilor noştri şi ni se lasă nouă ca o scumpă moştenire, ca şi cel mai preţios tezaur”. ( Petre Gârboviceanu)

În fiecare an, în data de 3 aprilie se sărbătoreşte Ziua Jandarmeriei Române, instituţie specializată a statului de drept care are ca misiune prioritară asigurarea şi restabilirea ordinii publice. Înfiinţată prin ofis domneasc în 3 aprilie 1850 de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica, Jandarmeria Română şi-a asumat şi a câştigat, în timp, un firesc şi binemeritat prestigiu, devenind o instituţie care şi-a asumat cu profesionalist, rolul de garant al siguranţei cetăţeanului, al drepturilor şi libertăţilor societăţii româneşti şi a înţeles că este necesar să se facă transferul centrului de greutate în stradă, adică acolo unde se asigură efectiv ordinea şi siguranţa publică. Totodată, modul de executare a misiunilor de menţinere a păcii asumate prin angajamente internaţionale au dus la consolidarea renumelui Jandarmeriei Române în plan internaţional-performanţele fiind direct legate de rezultatele obţinute în Kosovo şi Afganistan, precum şi de onorarea obligaţiilor ce îi revin în calitate de membru al Asociaţiei Poliţiilor şi Jandarmeriilor Europene şi Mediteraneene cu Statut Militar(F.I.E.P.).

IJJ Buzau 4

 

IJJ Buzau 3

 

IJJ Buzau 2

 

IJJ Buzau 1

 

https://www.youtube.com/watch?v=--Io3HYqf1A&feature=youtu.be

 

Scroll to Top