INTREBAREA ZILEI – Dupa 30 de ani… Cat de relevanta este URMARIREA PENALA a lui Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu in DOSARUL REVOLUTIEI pentru INFRACTIUNI CONTRA UMANITATII?
Last Updated on 03/04/2018 by Iulian Gavriluta

urmarire ion iliescu petre roman gelu voican voiculescuProcurorul general, Augustin Lazar, i-a transmis presedintelui Romaniei cererea de urmarire penala in legatura cu „savarsirea infracțiunii contra umanitații” pentru Ion Iliescu, Petre Roman si Gelu Voican-Voiculescu, in Dosarul Revoluției, anunța Parchetul General, intr-un comunicat publicat pe pagina de Facebook.

Aceasta cerere este formulata in conformitate cu articolul 109 din Constituție, care prevede ca „numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor”.

Cererile de urmarire penala sunt formulate avand in vedere ca:

  • In cazul lui Ion Iliescu, se cere autorizare pentru autorizare pentru intervalul 22-27 decembrie 1989, avand in vedere ca acesta a fost „membru si presedinte al Consiliului Frontului Salvarii Naționale (din 22 decembrie 1989), organism care de facto a exercitat puterea executiva si legislativa centrala, comportandu-se ca un Guvern pana la apariția Decretului-Lege nr. 2 din 27 decembrie 1989, cand presedintele consiliului a primit rolul unui sef de stat, iar atribuțiile legislative ale consiliului au fost separate de cele executive”.
  • In cazul lui Petre Roman, se solicita autorizare pentru perioada 22-31 decembrie 1989, avand in vedere ci acesta a fost „membru al Consiliului Frontului Salvarii Naționale, din 22 decembrie 1989„ si „numit oficial prim-ministru al Guvernului Romaniei prin Decretul nr. 1 din 26 decembrie 1989”
  • In cazul lui Gelu Voican-Voiculescu, se cere autorizare pentru perioada in perioada 22-31 decembrie 1989, in condițiile in care acesta a fost „membru al Consiliului Frontului Salvarii Naționale din 22 decembrie 1989” si „numit oficial vice prim-ministru al Guvernului Romaniei prin Decretul nr. 5 din 28 decembrie 1989”.

Pe 18 decembrie 2017, Parchetul Militar anunta ca, in urma administrarii de probe in dosarul "Revolutiei", concluzia anchetatorilor este ca in decembrie 1989 nu a existat vid de putere, potrivit Agerpres. Procurorul militar Marian Lazar declara, intr-o conferinta de presa, ca a existat o diversiune militara incepand cu seara zilei de 22 decembrie 1989, aceasta fiind principala cauza a numeroaselor decese, vatamari corporale si distrugeri. In plus, procurorii au identificat, inclusiv prin probe testimoniale, sursa sunetului cu efect de panica (emis la data de 21 decembrie 1989, in timpul discursului lui Nicolae Ceausescu), care a contribuit, alaturi de alte elemente, la dezorganizarea mitingului din Piata Palatului si declansarea protestelor in Bucuresti. Totodata, procurorii sustineau ca au existat diversiuni exercitate asupra cadrelor de comanda ale UM 01417 Targoviste, locatia unde s-a aflat cuplul Ceausescu, dar si ordine venite de la varful ierarhiei militare privind eliminarea fizica a cuplului prezidential."Este cert faptul ca diversiunea a existat, s-a manifestat complex pe mai multe planuri, fiind cauza principala a numeroaselor decese, vatamari corporale si distrugeri survenite. Probatoriul administrat a reliefat mecanismele dezinformarilor constante, avand consecinte deosebit de grave, lansate prin intermediul TVR, Radiodifuziunii si mijloacelor militare de comunicatii, astfel fiind instaurata la nivel national binecunoscuta psihoza terorista. De asemenea, se contureaza modalitatea prin care au fost transmise o serie de ordine militare diversioniste, cu consecinte deosebit de grave. In legatura cu aceeasi diversiune au fost obtinute date care demonstreaza ca in anul 1987 fortele armate ale Romaniei au importat doua tipuri de imitatoare de foc militare, respectiv imitatoare pentru armamentul de infanterie, cu foc la gura tevii, si imitatoare privind desantul de parasutare. Totodata, urmare a probatoriului administrat exista o mai buna intelegere a diversiunii radio-electronice. Totodata, a fost clarificata succesiunea evenimentelor petrecute la UM 01417 Targoviste, locatia unde s-a aflat cuplul Ceausescu incepand cu dupa-amiaza zilei de 22 decembrie 1989. Probele au evidentiat existenta unei constante diversiuni exercitate asupra cadrelor de comanda ale acestei unitati militare, precum si existenta unor ordine venite de la varful ierarhiei militare privind eliminarea fizica a cuplului Ceausescu", mai declara atunci procurorul Marian Lazar. In plus, pana la executia celor doi, la data de 25 decembrie 1989, au fost identificate trei tentative de lichidare fizica a acestora. Anchetatorii precizau ca au fost clarificate circumstantele si imprejurarile privind pregatirea judecarii in regim de urgenta a fostului presedinte si a sotiei acestuia, judecarea propriu-zisa, motivatiile reale care au stat la baza acestei actiuni si, mai apoi, executarea sotilor Ceausescu.

Sursa: hotnews.ro

A.M.