Caravana Jocurile Stiintei ajunge la Muzeul Judetean Buzau
Last Updated on 03/04/2018 by Iulian Gavriluta

Caravana Jocurile StiinteiDoua saptamani de jocuri, o expozitie interactiva si ateliere de stiinte ii asteapta pe copii de toate varstele.Copiii si profesorii sunt invitati sa interactioneze altfel cu stiinta in cadrul Caravanei Jocurile Stiintei, o expozitie interactiva intineranta, care se va desfasura la Muzeul Judetean Buzau, in perioada 19 – 27 aprilie 2018, in sala de expozitii temporare. 

Proiectul este organizat de Muzeul Judetean Buzau, institutie ce functioneaza sub autoritatea Consiliului Judetean Buzau, in parteneriat cu Asociatia Pro Cunoastere si Oraselul Cunoasterii, si isi propune sa ofere copiilor, cadrelor didactice si parintilor, o experienta inedita cu stiinta. Caravana Jocurile Stiintei se adreseaza copiilor de la 4 pana la 14 ani si are ca scop stimularea interesului copiilor pentru stiinta si imbunatatirea gradului de cunoastere prin participarea la expozitia interactiva si la ateliere.

Caravana Jocurile Stiintei cuprinde un mini science center, constand intr-o galerie formata din 30 de exponate interactive care ilustreaza in mod distractiv legi din fizica – optica, mecanica, electricitate, echilibru etc. –, matematica, geografie, logica etc. Galeria expozitionala a science center ului cuprinde diverse jocuri de IQ, Banca Muzicala, Pianul din linguri, Turnul din Hanoi, Oglinda distorsionata, instalatie interactiva pentru teorema lui Pitagora, Kaleidoscop etc. Prin interactiunea cu exponatele joc, copiii vor intelege aplicabilitatea anumitor legi ale opticii, cum functioneaza electricitatea, ce poti face cu forta aerului, densitatea lichidelor, de ce greutatile sunt percepute diferit in functie de punctul si suprafata de sprijin, cum poti incarca o lanterna/un radio fara prize precum si multe alte fenomene interesante.In cadrul Caravanei Jocurile Stiintei vor fi organizate si ateliere interactive pentru grupurile scolare. Atelierele sunt structurate in functie de varsta copiilor si le permit sa lucreze individual la un proiect, in timp ce afla informatii despre anumite fenomene si legi ale stiintei. Participarea se face doar cu programare prealabila la numarul de telefon 0723390449 si 0763656786.

Ateliere disponibile:

Iluzia optica sau cum ne pacalesc simturile (copii 4–8 ani) – atelierul isi propune sa explice legile opticii si invita copiii sa inteleaga cum apar iluziile optice.

Robotul echilibrist (copii 7–10 ani) – copiii se vor familiariza cu notiuni de echilibru, centrul de greutate si vor experimenta si testa cu ajutorul unui robotel.

Moara de vant (copii clasa a V-a) – vom face o incursiune in istoria si mecanismul morii de vant. Atelierul va ajuta copiii sa si construiasca propria moara de vant.

Chimie&fizica distractiva (copii clasele VI–VIII) – impreuna cu profesorii lor, elevii vor invata sa raspunda la intrebari precum: cata energie este intr-o bomboana? De ce se scufunda corpurile? Fumul este solid sau gaz? Cateva intrebari cu explicatii stiintifice, dar amuzante.

„Caravana Jocurile Stiintei a pornit de la dorinta de a oferi copiilor din cat mai multe zone ale tarii o interactiune inedita cu stiinta. In ultimii ani, s-a conturat in Romania un nucleu de organizatii care promoveaza stimularea interesului copiilor, parintilor si a profesorilor pentru stiinta, prin actiuni si centre de tip science center, insa majoritatea sunt in Bucuresti. Noi ne am propus sa venim in intampinarea copiilor din tara si sa le oferim alternative de cunoastere prin experimente practice, exponate interactive, astfel incat cunostintele teoretice pe care le acumuleaza la scoala sa fie mult mai usor de asimilat si de inteles. Credem ca putem apropia copiii de stiintele exacte, daca folosim instrumentele potrivite”, explica Ana Maria Roata Palade, fondatorul Asociatiei Pro Cunoastere si coordonatorul proiectului. Accesul la expozitie se face de marti pana duminica, in baza de programare iar pretul biletului este 12 lei. Caravana Jocurile Stiintei Buzau este sprijinita de Cris Tim, Orange Romania, Rotary Club Buzau si Radio Romania Cultural.

Muzeul Judetean Buzau – Manager Dr. Daniel Costache