FOTO/VIDEO – Multa mizerie pe strazile din oras. E corect? Cat de poluat cu praf este Buzaul (statistici). De ce nu se spala carosabilul ca in alte orase?
Last Updated on 02/04/2018 by Iulian Gavriluta

Mizerie carosabil BuzauA venit caldura si ne asteptam cu mic cu mare sa ne bucuram de soarele de afara, dar pe strazile orasului zac tone de nisip, probabil imprastiat ca "antiderapant" pentru ghetusul din iarna. Nisipul, sub rotile masinilor si pasii trecatorilor se transforma in nori de praf care afecteaza sanatatea si creeaza un aspect urat cladirilor si masinilor din oras. Nu stim cum reusesc cei din alte tari (sau chiar din alte orase - vezi mai jos) sa aiba sosele curate, dar la noi e clar ca e multa mizerie.

 

Medicii avertizeaza ca tot acest praf se va regasi in plamanii si pe hainele trecatorilor care sunt nevoiti sa mearga prin acele locuri. Evident ca Donald Tom nu se sinchiseste de acest fapt. E corect? Va prezentam mai jos o statistica cu privire la poluarea cu praf a Buzaului ce poate duce la cancer si alte boli repsiratorii. Pe cand la noi se ridica nori de praf in aer si se comenteaza abuziv pe FB, in alte orase, in aceasta perioada se spala de zor carosabilul (vezi linkurile atasate).

Cat de poluat este Buzaul?

Agentia Internationala pentru Cercetari asupra Cancerului (IARC) - organism specializat al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) a lansat mai multe cifre referitoare la poluarea din orasele lumii. Astfel, in ceea ce priveste Romania, printre orasele cu cea mai mare poluare in aer se numara si Buzaul (22 µg/m3). Potrivit clasamentului intocmit de Agentie, in tara conduce Iasul, cu 54 µg/m3 (microgram pe metru cub de aer), urmat de Timisoara cu 51 µg/m3 si Craiova cu 49 µg/m3. Bucurestiul ocupa locul patru in aceasta lista cu 48 µg/m3, fiind urmat de Botosani (29 µg/m3), Bacau (27 µg/m3), Oradea (26 µg/m3), Buzau (22 µg/m3) si Galati (18 µg/m3). Expertii sunt ingrijorati si din cauza faptului ca in aceste localitati incidenta producerii de cancer (pulmonar si de vezica) la populatie este direct proportionala cu acest clasament. De asemenea, mai multe siteuri de specialitate au facut o harta a Buzaului privind poluarea prin mai multi indicatori si agenti specifici. Hartile sunt pe parcele, in jurul zonei urbane a Buzaului.

I.G.

P.S. Vezi cum se spala la altii strazile

 https://portalsm.ro/2016/04/primaria-spala-strazile-si-trotuarele-satmarenii-trebuie-sa-elibereze-zonele/

 

http://diez.md/2018/02/05/strazile-din-chisinau-au-fost-spalate-cu-27-de-mii-de-lei-calculele-au-fost-efectuate-pentru-o-perioada-de-doua-zile/

 

http://www.opiniatimisoarei.ro/strazile-din-timisoara-se-vor-spala-singure-precum-cele-din-paris-vezi-aici-ce-premiere-inaugureaza-timisoara-peste-aproape-2-ani/21/06/2011

 

{vsig}poluare-Buzau{/vsig}

 

https://www.youtube.com/watch?v=qvE-6oCA65E&feature=youtu.be