FOTO – SE RUPE PAMANTUL! La Vintila Voda dealurile o iau la vale…

Vintila VodaMai multe alunecari de teren produse in urma precipitatiilor abundente din ultima perioada, in localitatea buzoiana Vintila Voda, avanseaza cu fiecare zi mai mult, si mai mult… Desi este zona de deal au fost inregistrate rar astfel de fenomene sau alunecarile au fost pe suprafete mult mai mici.

 

La inceput s-au manifestat prin prabusirea unor portiuni mai mici din dealuri si au avansat. Cele mai semnificative sunt cele manifestate in zona Schei dar si pe dealul “La Poteca” asa cum este cunoscut de localnici. Din fericire, ambele alunecari, ce se manifesta pe mai multi zeci de metri nu afecteaza localnicii, in ambele zone nefiind in apropiere locuinte.

Deocamdata, zonele nu au fost imprejmuite si nu s-a interzis accesul oamenilor si animalelor si de asemenea nu s-au montat tarusi-martor pentru a se masura viteza de deplasare a alunecarii tocmai pentru ca nu sunt afectate gospodariile localnicilor. Ambele zone afectate sunt pe malulu raului Slanic. Potrivit batranilor din sat “de zeci de ani nu a mai fost la noi asa ceva. Erau pomi, erau maracini. APIA a dat bani daca terenul este curatat si oamenii au taiat tot, mai tineau pamantul pe loc cu radacinile, acum nu-l mai tine nimic…Sa ne fereasca Dumnezeu sa se rupa si pe partea cu casele…”, a precizat pt NEWS Buzau o localnica. Pe deal pamantul parca fuge de sub picioare si este instabil, sub alunecari se vede huma ceea ce face alunecarea mai usoara. Realitatea este asa iar imaginile sunt elocvente, multe dealuri sunt curatate si in fata naturii, din pacate, nimic nu sta in cale…

A.D.

{vsig}alunecari-vintila{/vsig}