Potrivit unor surse media, intelegem ca in cadrul sedintei CLM Buzau, din data de 26 martie 2018, s-ar fi opinat faptul ca imobilul Bazarului nu ar fi monument istoric. Vrem sa ii asiguram pe cei care au lansat aceasta afirmatie si au incercat si pe altii sa-i induca in eroare, faptul ca, fie nu cunosc realitatea, fie ca vor sa creeze o diversiune voita, pentru a minimaliza chestiunea intr-un scop bine determinat. Lucrarile de constructie, de reabilitare si de extindere ale acestui imobil vizeaza un obiectiv de patrimoniu autentic, care apartine veacului al XIX-lea. Nota bene! Daca nu ar fi fost asa, nu intelegem de ce o intreaga documentatie a fost trimisa Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice din cadrul Ministerului Culturii pentru a se obtine avizul
Pentru o mai buna edificare a celor care, din dorinta de a induce in eroare, sustin ca Bazarul nu este un monument istoric, dorim sa ne facem datoria si sa le precizam cu exactitate sursa oficiala care certifica acest fapt. Este vorba despre Lista Monumentelor Istorice din 2015, pentru judetul Buzau, unde, la pozitia 513 – BZ –a- B 02322, se mentioneaza faptul ca Ansamblul architectural „Strada Cuza Voda“ este un monument istoric, insumand toate imobilele de epoca, incepand din imediata apropiere a Palatului Comunal si ne referim, in acest sens, la frontul de cladiri existente si terminand cu Bazarul, vizavi de ultimele cladiri vechi dinspre strada Alexandru Marghiloman.
Vezi: http://www.cultura.ro/sites/default/files/inline-files/LMI-BZ.pdf
Avem de a face, asa cum am afirmat, cu un intreg ansamblu arhitectural in zona si nimeni nu poate face aici o selectie preferentiala in a nominaliza care imobil ar fi sau nu ar fi monument istoric. In cazul in care exista o intentie in acest sens, nu putem decat sa intuim fara rezerve un interes ascuns. O cladire care nu este monument istoric sau se inoculeaza abil incertitudinea ca nu ar fi monument istoric, gratie unei intoxicari cu informatii false, nu ar mai crea probleme celor care vor sa actioneze asupra imobilului potrivit bunului plac si acestia ar avea libertatea sa isi initieze, fara dureri de cap, agenda proiectului demarat. Ar fi fost indicat ca municipalitatea, in colaborare cu Directia Judeteana Pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural-National Buzau, sa fi marcat de mult timp zona istorica a Centrului Vechi cu panouri, pe care sa fie mentionat faptul in acel perimetru se afla un ansamblu architectural din veacul al XIX-lea si, mai mult decat atat, fiecare imobil de pe frontul stradal sa fi fost marcat cu sigla de monument istoric. In orice caz, fie ca vorbim despre un analfabetism acut in materie de patrimoniu, fie despre o rea-vointa provenita din ambitii multiple, ambele nu sunt de natura sa ne uimeasca.
NOTA:
Lucrarile de constructie, de reabilitare si de extindere de la Bazar au fost respinse de catre CZMI!
Potrivit unei informatii pe surse din cadrul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice din Slobozia, aflam faptul ca proiectul edilitatii legat de cladirea Bazarului a fost respins. Motivatia pare sa fi fost una simpla, si anume ca studiul istoric care certifica statutul cladirii ca monument nu se putea pune de acord cu proiectul tehnic. Indiferent de ce vrea edilitatea sa faca in continuare, este clar ca trebuie sa respecte cerintele legale impuse de statutul de monument al acestui imobil si sa refaca proiectul, fara a modifica ceva legat de cladire sau sa aduca in peisajul urban istoric ceva care nu se incadreaza arhitecturii ori violeaza zona de protectie a acestui monument. Pana la urmatoareaa mutare, ghiozdanele si… la scoala, domnilor!
Adrian Constantin