Ziua NATO in Garnizoana Buzau
Last Updated on 01/04/2018 by Iulian Gavriluta

ziua NATO BZIn baza legii nr.390 din 28.09.2004, in prima duminica a lunii aprilie se sarbatoreste Ziua NATO in Romania. Cu acesta ocazie, duminica 1 aprilie 2018, la sediul Comandamentului Diviziei 2 Infanterie „Getica” s-a desfasurat o ceremonie militara in cadrul careia au fost arborate drapelul national si drapelul NATO si au fost intonate imnurile Romaniei si al Aliantei Nord-Atlantice.

Organizatia Tratatului Nord-Atlantic (NATO) este o alianta formata din 29 de state din Europa si America de Nord care au aderat la Tratatul Nord-Atlantic. Scopul esential al NATO este acela de a asigura libertatea si securitatea tuturor membrilor sai prin mijloace politice si militare, in conformitate cu Tratatul Nord-Atlantic si cu principiile Cartei Natiunilor Unite.Tratatul Nord-Atlantic a fost semnat la data de 4 aprilie 1949. Acesta reprezinta baza legala si contractuala a Aliantei si a fost stabilit in cadrul Articolului 51 al Cartei Natiunilor Unite, care reafirma dreptul inalienabil al statelor independente la apararea individuala sau colectiva.

Cronologia principalelor evenimente de aderare a Romaniei: 26 februarie 2004 - Adoptarea de catre Parlamentul Romaniei, cu unanimitate de voturi, a legii de aderare la Tratatul Atlanticului de Nord 1 martie 2004 - Promulgarea legii de aderare la Tratatul Atlanticului de Nord de catre Presedintele Romaniei, Ion Iliescu, 4 martie 2004 - Semnarea de catre Presedintele Romaniei, Ion Iliescu, a instrumentului de aderare a Romaniei la Tratatul Atlanticului de Nord 29 martie 2004 – Depunerea de catre prim-ministrul Romaniei, Adrian Nastase, a instrumentului de aderare a Romaniei la Tratatul Atlanticului de Nord, Washington, SUA 2 aprilie 2004 - Ceremonia inaltarii drapelelor de stat ale Romaniei si celorlalti 6 noi aliati la Cartierul General al NATO, Bruxelles.

I.G.