POTI SA NU IUBESTI ACESTE ANIMALE? VIDEO – O căţeluşă şi-a pierdut un picior ca să salveze vieţi în Afganistan. Bărbatul care a adoptat-o: „Aceşti câini sunt ca fraţii noştri“
Last Updated on 01/04/2018 by Iulian Gavriluta

Layka caine erouJulian McDonald este un dresor de câini în armata americană care a adoptat căţeluşa care i-a salvat viaţa acum 5 ani în Afganistan. Patrupedul are răni de la patru gloanţe şi un picior amputat şi e parte din familia dresorului american, deşi unii susţineau că e prea agresivă ca să fie animal de companie.

 

Layka a fost primul câine american care a primit o medalie oficială pentru eroism după Al Doilea Război Mondial. „Am simţit nevoia să o ajut. Simţeam că-i datoram acestui câine totul“, spune Julian McDonald într-un material video filmat de jurnaliştii de la National Geographic. Militarul, care acum locuieşte în Kansas, povesteşte că s-a simţit responsabil faţă de ce i s-a întâmplat Laykăi deoarece el a trimis-o într-o clădire dintr-un sat afgan, în mai 2012, unde patrupedul a fost rănit. Povestea căţeluşei, spusă de Julian, credit herodogawards.org: „Mi-a salvat viaţa. De-asta sunt aici, îi sunt dator, de-asta am adoptat-o“, explică militarul, în ciuda avertizărilor pe care le-a primit că ar fi prea agresivă şi nu s-ar acomoda la o viaţă de animal de companie. Julian mai povesteşte că fiul său avea un an când a adus-o pe Layka acasă şi micuţul a prins-o de urechi, şi-a băgat mâna în gura ei, s-a trântit pe burta ei, iar căţeluşa a acceptat gesturile copilului şi nu a avut deloc un comportament agresiv. Explicaţia lui Julian, dresor de câini în armata americană, pentru această situaţie a fost că orice animal devine produsul mediului în care trăieşte şi se adaptează constant la ceea ce-l înconjoară. Layka FOTO americanhumane.org Iar ca trecerea spre viaţa de familie să nu fie prea bruscă, Julian o duce pe Layka la muncă unde, cu ajutorul ei, dresează alţi câini şi o implică în exerciţii de găsit bombe. „Aceşti câini sunt ca şi fraţii noştri. Am un mare respect pentru ei deoarece fac lucruri pe care eu nu vreau să le fac, pe care 99% dintre americani nu le-ar face. (...) Şi, ca şi noi, merită să iasă la pensie. Le-o datorăm“, consideră Julien McDonald. Povestea Laykăi şi a lui Julian a fost redată în media de littlethings.com, americanhumane.org, National Geographic (povestea eroului canin a ajuns pe coperta faimoasei reviste), abcnews.go.com şi de mulţi alţii. Patrupedul a primit, pe 10 septembrie 2016, la Hotelul Hilton din California, o distincţie oficială pentru eroism la a şasea ediţie a Premiilor Anuale ale Asociaţiei Câini-Eroi, la categoria câini militari. Potrivit stăpânului ei, această distincţie oficială este prima oferită unui câine militar după Al II-lea Război Mondial.

Reportaj făcut de National Geographic

SURSA:ADEVARUL

 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=6LGwcHxE5z4

 

https://www.youtube.com/watch?v=d1NkQhzZXDE

 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=0gjlbNsIt7w