Olimpiada Nationala de Limbi Romanice- Limba Franceza – 2-6 aprilie 2018, Buzau
Last Updated on 01/04/2018 by Iulian Gavriluta

olimpiada limbi romaniceMinisterul Educatiei Nationale si Inspectoratul Scolar Judetean Buzau organizeaza, la Liceul Pedagogic Spiru Haret Buzau, Olimpiada Nationala de Limbi romanice - Limba Franceza, in perioada 2-6 aprilie 2018, la care vor participa 291 de elevi calificati din toate judetele, 43 de profesori insotitori si 46 de membri ai Comisiei Centrale.

Deschiderea festiva a olimpiadei va avea loc in data de 2 aprilie, la ora 16:00, la Sala Mare a Consiliului Judetean Buzau, in prezenta organizatorilor, a participantilor si, in premiera, a unor reprezentanti ai corpului diplomatic francofon din Romania: E S Doamna Michèle RAMIS, Ambasador al Frantei in Romania, E S Doamna Rennie YOTOVA, directoare a Biroului Regional pentru Europa Centrala si Orientala a Organizatiei Internationale a Francofoniei, Domnul Eric POPPE, Delegatul Valonia-Bruxelles in Romania, Domnul Michel MONSAURET, atasatul de cooperare educativa de la Institutul Francez din Romania, Doamna Raduta MATACHE, Ministru Plenipotentiar, Ministerul Afacerilor Externe.

Elevii vor sustine proba scrisa pe data de 3 aprilie, incepand cu ora 10:00, la Liceul Pedagogic Spiru Haret, Buzau. Proba orala (pentru elevii claselor a X-a, a XI-a şi a XII-a/a XIII-a) va avea loc in data de 4 aprilie, incepand cu ora 9:00, la Liceul Pedagogic Spiru Haret, Buzau.

In anul Centenarului Marii Uniri, participantii vor fi invitati, la Sala Mare a Consiliului Judetean Buzau, la activitati culturale. Fiecare seara va fi dedicata promovarii unor personalitati ale culturii romane in spatiul francofon: spectacolul de teatru Buzunarul cu paine, de Matei Visniec, in regia lui Alexandru Bogdan (marti, 3 aprilie, ora 20,30), proiectia filmului Bacalaureat de Cristian Mungiu ( miercuri, 4 aprilie, ora 20,30) si concertul de gala al lui KEO (joi, 5 aprilie, ora 20,30).

Joi, ora 10, la Sala Mare a Consiliului Judetean Buzau, elevii olimpici vor descoperi muzica francofona din Africa, prin ritmurile si dansurile propuse de artistul congoloz Acacia Mpofo Kitata Lukibadiku si de catre cantaretul ivorian Bi Dje Leopold Tie.

Limba franceza in domeniul studiilor in Franta si al formarii profesionale va fi promovata prin Campus France Roumanie, serviciu al Institutului Francez din Romania, care le propune elevilor un atelier de redactare CV si scrisoare de motivatie in limba franceza (marti, 3 aprilie, ora 17, la sala mare a Consiliului Judetean Buzau). In aceeasi sala, responsabila Campus France Roumanie, Dna Bianca Stinga, le va prezenta participantilor oferta de studii in Franta, pe data de 3 aprilie, 20h, iar pe miercuri, 4 aprilie, de la aceeasi ora, reprezentanta Societe Generale EBS, sponsor principal al proiectului, va evidentia importanta competentelor de limba franceza pentru cariera profesionala a tinerilor.

Circuitul de promovare a patrimoniului cultural si natural al judetului Buzau le permite elevilor si profesorilor participanti sa viziteze Manastirea Ciolanu, Tabara de Sculptura de la Magura si Vulcanii Noroiosi de la Berca, unde vor fi invitati si la un spectacol de muzica si dansuri populare din zona Buzaului, sustinut prin parteneriatul cu Liceul Tehnologic Sf Mucenic Sava, Clubul Copiilor din Berca si Primaria Berca.

Festivitatea de premiere se va desfasura in aceeasi locatie, vineri, 6 aprilie, ora 9,30, la Sala Mare a Consiliului Judetean Buzau, cand laureatii vor primi premii deosebite si din partea partenerilor internationali, in urma campaniei Excelenta pentru excelenta, lansata de Centrul Cultural Francofon Buzau. Datorita acestei promovari, elevii si profesorii insotitori vor beneficia de conditii optime de cazare si masa, prin finantarea din partea Consiliului Judetean Buzau si a sponsorului principal, Société Generale EBS.

Organizatorii le doresc mult succes elevilor participanti si le multumesc tuturor partenerilor si sponsorilor pentru implicare in sustinerea performantei tinerilor si valorizarea competentelor de excelenta ale acestora, in domeniul limbii franceze.

Inspector scolar general,

Prof. Florina STOIAN

Inspector scolar pentru limbi romanice,

Presedintele Centrului Cultural Francofon Buzau,

Prof. Maria –Monalisa PLESEA