1 APRILIE – Superstitii si traditii de ZIUA PACALELILOR
Last Updated on 01/04/2018 by Iulian Gavriluta

traditii-ziua-pacalelilorZiua de 1 aprilie, supranumita si  ZIUA PACALELILOR isi are originea in Franta, in secolul al XVI-lea, cand a fost adoptat calendarul Gregorian, care a mutat Anul Nou de la 1 aprilie la 1 ianuarie. Potrivit istoricilor, vestea noului calendar s-a raspandit incet iar cei care continuau sa sarbatoreasca anul nou de 1 aprilie era considerati "pacalitii de 1 aprilie". “Poisson d'Avril”, adica "pestele de aprilie", cum este numita ziua aceasta in Franta 

face mai curand referire la un peste tanar, usor de capturat. Francezii obisnuiesc sa-si pacaleasca prietenii lipind-le pe spate un peste de hartie. In momentul in care cineva descopera farsa, acesta trebuie sa strige "Poisson d'Avril!". Dupa ce “a luat fiinta” in franta, Ziua Pacalelilor a fost exportata in Anglia si Statele Unite ale Americii. Se zice ca toti cei care nu raspund cu zambetul pe buze unei farse  facute de  vor fi urmariti de ghinion tot anul. Barbatii pacaliti de o femeie frumoasa de Ziua Pacalelilor vor ajunge sa o ia de nevasta, sau, daca barbatul este casatorit, cei doi vor ramane prieteni foarte buni.

Alte superstitii de 1 APRILIE - ZIUA PACALELILOR:

- In regiunea Tirol, din Elvetia, un manunchi de paie este ingropat de 1 APRILIE, pentru ca recolta sa fie bogata in sezonul urmator.

- Copiii nascuti de  ZIUA PACALELILOR vor fi norocosi in afaceri, dar vor fi urmariti de ghinion la jocurile de noroc.

- Indragostitii nu ar trebui sa se casatoreasca pe 1 APRILIE, pentru ca mariajul nu va functiona, ori pentru ca femeia va fi "cocosul" in familie.

- Cel care nu va pune la cale o farsa de ZIUA PACALELILOR va fi pacalit pentru tot restul anului.

E.S.