S-A DECIS CINE PLATESTE fondurile necesare pentru hotararile judecatoresti executorii ale cadrelor didactice. Cine si cat timp au la dispozitie sa stabileasca criteriile?
Last Updated on 31/03/2018 by Iulian Gavriluta

Scoli BuzauPrin intermediul unui act normativ adoptat in sedinta plenului Senatului din 28 martie 2018 se stabilește ca „fondurile necesare pentru executarea hotararilor judecatoresti executorii, ce au ca obiect acordarea de daune-interese moratorii sub forma dobanzii legale pentru plata esalonata a sumelor prevazute in titluri executorii prin care s-au acordat drepturi salariale personalului din invatamant se asigura prin bugetul de stat de la bugetul Ministerului Educatiei Nationale”.

 

„Pentru institutiile de invatamant superior de stat, plata diferentelor salariale castigate prin hotarari judecatoresti, plata daunelor-interese moratorii si a sumelor prevazute de Legea nr. 85/2016 privind plata diferentelor salariale cuvenite personalului didactic din invatamantul de stat pentru perioada octombrie 2008 – 13 mai 2011, se suporta de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Educatiei Nationale. (…) Costurile salariale directe din contractele de cercetare stiintifica, inclusiv cele derulate prin Academia Romana, din contractele finantate din fonduri europene sunt aceleasi cu cele din contractele de finantare incheiate din fonduri bugetare. Plafoanele in baza carora se calculeaza costurile salariale se stabilesc prin hotarare a Guvernului”, se mai arata in actul normativ amendat si adoptat de Senat. propunerea legislativa privind adoptarea unor masuri in domeniul finantarii invatamantului fiind initiata de parlamentarii PSD Liviu Dragnea, Mihai Tudose, Liviu Pop si Marcel Ciolacu.

“Am reușit în sfârșit să reparăm încă una din marile nedreptăți la adresa profesorilor din perioada guvernărilor PDL. Ieri, colegii de la Senat au adoptat în cameră decizională legea prin care se vor plăti toate drepturile câștigate în instanță de cei din sistemul de educație, ca urmare a tăierilor de salarii din 2010. Mă bucur că sunt unul dintre inițiatorii acestei legi, alături de alți colegi din PSD. După ce legea va fi promulgată și va intra în vigoare, Ministerul Educației va avea 30 de zile pentru a stabili metodologia de calcul pentru plata tuturor drepturilor bănești”, a precizat pe pagina personala liderul PSD Buzau, Deputatul Marcel Ciolacu.

A.M.