EXCLUSIV – Doua piese de mobilier de epoca se intorc in Vila Albatros dupa mai bine de o jumatate de secol
Last Updated on 31/03/2018 by Iulian Gavriluta

doua cuiere alb negruDorim sa mentionam cititorilor nostri faptul ca o institutie scolara buzoiana, Liceul Tehnologic „Henri Coanda“ din Buzău a initiat un transfer de bunuri Centrului Cultural „Alexandru Marghiloman“, si anume doua piese de mobilier de exceptie, doua cuiere care, dupa toate probabilitatile, au apartinut Vilei Albatros. Nu putem decat sa salutam acest demers, pe care il putem considera drept un act de implicare culturala.

 

Aceste doua piese de mobilier, indiscutabil, obiecte de patrimoniu, au intrat in posesia liceului prin anii ’50 in urma unei solicitari a institutiei scolare pentru a utila scoala cu o serie de bunuri utilitare, institutie numita pe atunci  Scoala de Ucenici CFR. Regimul comunist a raspuns solicitarii, oferind tinerilor proletari „cheferisti“ (!) doua cuiere din imobilul urmasilor unui detestabil exponent al clasei burghezo-mosieresti, dupa cum suna anatema pusa de catre bolsevici unei elite destinate excluderii din societatea socialista, dominata de „omul de tip nou“. Cuierele se pare ca au stat ani in sir prin alteliere si ne si inchipuim cum tovarasii maistri proletari ai epocii isi asezau, in tot dispretul lor pentru rafinament si cultura, subele lor jegoase. Nu pot sa imi cer scuze si nici sa am un minim de condescendenta fata de o plebe care si-a oferit din plin obedienta fata de un regim care a stimulat ura de clasa si distrugerea valorilor, ridicand la rang de cinste un climat de marlanie, ticsit de resentimente primitive.

In materie de proletariat socialist, ma anima o sila de-a dreptul abisala. Dupa acest exces de rautate constienta, sa revenim, insa, la „cestiune“. Aceste piese de mobilier au intrat pe numar de inventar, fapt care certifica provenienta, si anume Vila Albatros. Ele pun in evidenta, fara discutie, provenienta dintr-un mediu cultural elitist, avand un registru ornamental de exceptie, caracterizat prin bun gust si sobrietate.

Faptul ca aceste piese de mobilier vor intra in patrimoniul Centrului Cultural „Alexandru Marghiloman“ imi naste, fara indoiala, o serie de intrebari. O prima chestiune este legata de cine se va ocupa de restaurarea acestor doua piese, in asa fel incat ele sa fie restaurate dupa toate normele pe care le impune acest demers. Aici facem referire, cu siguranta, la intocmirea unei documentatii de restaurare, la crearea unei comisii de restaurare si la restaurarea propriu-zisa, care trebuie sa fie de calitate. Nu poti detine astfel de bunuri de patrimoniu fara a te preocupa de restaurarea acestora. Mai mult decat atat, noii posesori vor trebui sa fie atenti la toti acei factori care pot duce pe mai departe la degradarea acestor bunuri culturale. In acest sens, trebuie eliminati toti acei factori fizico-chimici care pot actiona in sens negativ asupra obiectelor detinute. Le amintim ca vor trebui sa ia in calcul o serie de factori reactivi, gen umiditate, oxigen, gaze reactive, acizi organici volatili, intr-un cuvant, chimie curata. Adaugam factorii de activare, precum temperatura, radiatiile provenite din sursele de iluminat etc.. Ne indoim iarasi ca noua locatie, recte Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman“, poate pune la dispozitie aparatura necesara, potrivit normelor din institutiile muzeale, pentru a tine sub control o serie de factori microclimatici, dupa cum nu avem stire nici despre modul in care s-a realizat izolarea termica a intregului imobil.

Toate acestea sunt intrebri pe care le-am considerat mai mult decat necesare. Aminteam mai sus de institutiile muzeale si, fara intentie, m-am gandit la una dintre expozitiile permanente ale Muzeului Judetean Buzau, si anume la expozitia dedicata omului politic Alexandru Marghiloman. In aceasta sala, alaturi de piesele de mobilier si de arta decorativa, la care adaugam documente, albume si fotografii, ar fi fost indicat ca si aceste doua piese de mobilier sa isi fi gasit locul in expozitie si, mai mult decat atat, ar fi beneficiat de o restaurare si de o buna conservare dupa toate normele impuse. Avem speranta ca Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman“ se va preocupa de toate cele necesare pentru detinerea acestor doua obiecte de patrimoniu sau, daca nu, sa le transfere Muzeului Judetean Buzau, care, in opinia noastra, este cel mai in masura sa le valorifice intr-un cadru specific de expunere muzeala.

Nu stim daca am lansat un SOS, dar avem impresia ca suntem pe aproape de realitate in demersul nostru. Vom reveni cu informatii!

Adrian Constantin