Ce SERVICII GRATUITE vei primi la medicul stomatolog de la 1 aprilie?
Last Updated on 31/03/2018 by Iulian Gavriluta

Medic stomatologPentru anul curent si anul viitor, romanii asigurati, dar si cei neasigurati in sistemul public de sanatate vor beneficia de servicii dentare decontate de casele de sanatate, potrivit unui act normativ care a fost recent publicat in Monitorul Oficial. Lista de servicii va fi mai lunga pentru cei asigurati in sistemul sanitar autohton decat pentru cei neasigurati, iar majoritatea serviciilor sunt prevazute cu decontare integrala, adica fara plata.

 

 

Pachetele medicale la stat pentru perioada 2018-2019 au fost deja aprobate si oficializate, fiind detaliate in Ordinul Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) nr. 397/836/2018 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a pachetelor de servicii medicale pentru 2018-2019. Ordinul cu normele a aparut deja in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 273/2018 si se va aplica de la 1 aprilie. Aceste pachete de servicii medicale sunt diferite pentru cei asigurati in sistemul public de sanatate fata de cei care nu sunt asigurati, insa ambele includ, in mai mica sau mai mare masura, serviciile dentare de care vor putea beneficia romanii la stat.

Servicii de baza pentru asigurati

Pentru cei asigurati vorbim de pachetul de servicii medicale de baza, care cuprinde, la medicina dentara, ceva mai multe servicii decat pentru cei neasigurati. In ordin se regasesc lista cu serviciile dentare si tarifele acestora, pentru care exista trei posibilitati de decontare de catre casa:

  • decontarea pentru copii, unde vorbim de acoperirea integrala a tarifelor (adica nu se mai plateste nimic)
  • decontarea pentru adulti (peste 18 ani), unde vorbim fie de acoperirea integrala a tarifelor, fie de reduceri de 60%;
  • un al treilea tip de decontare, pentru beneficiarii unor legi speciale, unde acoperirea este, de asemenea, integrala.

Conform ordinului, adultii vor putea merge la consultatie gratuita o data pe an, iar copiii, chiar de doua ori. Concret, pentru decontarea integrala sau de 60% din tarif sunt prevazute urmatoarele acte terapeutice: tratamentul cariei simple, obturatia dintelui dupa tratamentul afectiunilor pulpare sau al gangrenei, pansamentele calmante, extractia dintilor cu anestezie, diverse proteze, aparate si dispozitive utilizate in tratamentul malformatiilor congenitale, reparatii si reconstructii.

"In cadrul grupei de varsta peste 18 ani - numai pentru tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani, daca sunt elevi, inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenti si daca nu realizeaza venituri din munca, casele de asigurari de sanatate deconteaza 100% tarifele aferente serviciilor de medicina dentara pentru care (...) este prevazut procentul de 60%", mai scrie in ordinul recent publicat.

La ce servicii dentare gratuite vor avea dreptul cei neasigurati?

Asa cum spuneam, pachetul de servicii medicale pentru cei neasigurati in sistemul public de sanatate e ceva mai subtire, dar sunt prevazute cateva servicii dentare la stat foarte importante, cu gratuitate. Mai exact, conform ordinului, vorbim de urmatoarele servicii fara costuri: pansamente calmante/drenaj endodontic, tratamentul afectiunilor parodontiului cu anestezie, chiuretaj alveolar si tratamentul hemoragiei, reducerea luxatiei articulatiei temporo-mandibulare, reparatia si rebazarea protezelor si reparatiile aparatelor ortodontice.

Important! Aceste persoane vor suporta integral costurile pentru investigatiile paraclinice recomandate-radiografii dentare si tratamentul prescris.

Sursa: avocatnet.ro

A.M.