AI CREDIT SAU LEASING? Afla aici ce MODIFICARI IMPORTANTE au votat parlamentarii
Last Updated on 31/03/2018 by Iulian Gavriluta

contracte credit leasingUn proiect legislativ care propune ca contractele de credit si de leasing incheiate cu consumatorii ar putea sa nu mai fie titluri executorii, a fost votat luni de Senat. Daca si deputatii vor vota pentru aprobarea propunerii, executarea silita in cazul acestor contracte se va face mai greu.

 

Senatorii au mai votat si pentru prelungirea cu o luna a perioadei dupa care se poate rezilia contractul de leasing ca urmare a neplatii ratelor, precum si pentru detalierea despagubirilor de platit in cazul in care se da inapoi bunul. Legislatia prevede momentan ca sunt titluri executorii si contractele de credit si cele de leasing si nu se distinge intre cine e imprumutatul/utilizatorul. Insa printr-o propunere legislativa care tocmai a primit votul favorabil in Senat se prevede ca astfel de contracte sa nu mai fie titluri executorii cand sunt incheiate cu consumatorii (adica de romanul de rand, atunci cand cumpara pentru sine, nu in exercitiul unei activitati economice).

Propunerea legislativa pentru modificarea Ordonantei Guvernului nr.51/1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing precum si a Ordonantei de Urgenta nr.99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului mai trebuie dezbatuta si votata favorabil si in Camera Deputatilor, care va avea ultimul cuvant. Apoi, seful statului va trebui sa aprobe proiectul, urmand ca el sa apara in Monitorul Oficial pentru a intra in vigoare. Ce ar insemna daca contractele de credit si de leasing nu ar mai fi titluri executorii? Ar insemna ca executarea silita sa porneasca mai greu decat acum, cand se merge direct cu contractul la executor – ar fi necesara obtinerea executarii silite prin instanta de judecata. E important sa subliniem ca beneficiul nu va fi acordat firmelor sau persoanelor fizice autorizate care se imprumuta la banci ori incheie contracte de leasing. Apoi, daca acum se poate rezilia contractul de leasing la doua luni dupa neplata ratelor, senatorii au votat azi pentru un termen mai lung, respectiv de trei luni. „In cazul in care utilizatorul restituie bunul in termenul prevazut in contract, eventualele despagubiri nu pot cuprinde decat diferenta intre totalul sumelor datorate conform contractului diminuata cu valoarea obtinuta prin valorificare exclusiv TVA sau, dupa caz, printr-un raport de evaluare a bunului emis de un evaluator autorizat conform legii. Sumele datorate conform contractului de leasing sunt formate din facturile emise si neachitate, valoarea de intrare ramasa de achitat pana la finele perioadei de leasing, inclusiv valoarea reziduala, cheltuieli cu asigurarile bunului, reprezentate de polita de asigurare obligatorie si/sau polita de asigurare facultativa, amenzi de circulatie si amenzi pentru neplata rovinietei si alte amenzi aferente bunului, precum si taxe/impozite aferente bunului”, au mai votat senatorii azi.

Atentie! Propunerea legislativa privind executorialitatea acestor contracte NU se aplica momentan. Ea trebuie adoptata si de Camera Deputatilor, aprobata de seful statului si publicata in Monitorul Oficial.

A.M.