VOI CE CREDETI, ESTE DURA MASURA? Copiii care sunt batuti frecvent de parinti pot fi luati de autoritati si dusi in plasament
Last Updated on 30/03/2018 by Iulian Gavriluta

Abuz copiiCopiii care sunt batuti frecvent de parintii lor sunt supusi unor tratamente degradante si inumane si pot fi luati de la parintii lor, fiind justificata o astfel de masura, au spus, de curand, judecatorii Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

 

Intr-un caz in care patru cupluri si-au pierdut parte din autoritatea parinteasca pentru ca, adesea, isi bateau cu nuiaua copiii, CEDO a considerat ca plasamentul este necesar, mai ales daca parintii nu inteleg de ce nu e normal sa-si bata copiii. Bataia nu e rupta din rai pentru judecatorii de la CEDO, o arata o decizie pronuntata chiar saptamana trecuta in legatura cu patru familii din Germania, ai caror copii au fost luati de catre autoritatile germane pentru ca erau batuti de parintii lor in mod frecvent. Vorbim de o amputare a autoritatii parintesti, respectivii copii fiind dusi in plasament, cu privire la care Curtea nu a vazut o problema. "Curtea e de acord cu instantele germane in privinta faptului ca riscul pedepsirii copiilor cu nuiaua in mod sistematic si frecvent justifica retragerea partiala a autoritatii parintesti si darea copiilor in plasament. Deciziile instantelor s-au bazat pe evitarea riscului aplicarii unor tratamente inumane si degradante, interzise in mod absolut de Conventia Europeana a Drepturilor Omului", scrie in comunicatul CEDO cu privire la aceasta decizie (citatul este o traducere, nefiind disponibil in format oficial in limba romana, ci doar in engleza/franceza). Judecatorii europeni au fost convinsi ca nu se poate vorbi de o incalcare a vietii de familie in respectivele situatii, ba, din contra, exista o problema de aplicare a unor tratamente inumane si degradante celor mici. Desi parintii, fata in fata cu autoritatile germane, au promis ca nu-si vor mai bate copiii cu nuiaua, nu au considerat ca e rau sa procedeze in acest fel, macar din cand in cand. Acest lucru nu le-a fost in favoare, nici faptul ca autoritatile germane au vazut ca, in respectiva comunitate religioasa, a bate copiii este ceva frecvent si, chiar daca respectivii parinti nu o vor mai face, nu exista certitudine si cu privire la ceilalti membri ai comunitatii. E important de mentionat ca dovezi ale violentelor au existat inclusiv pe camere de filmat plasate in respectiva comunitate.

Nota: Deciziile CEDO sunt importante si pentru Romania, ca stat semnatar al Conventiei Europeane a Drepturilor Omului. Ele ofera uneori solutii pe care le pot lua in considerare si justitiabilii din Romania, dar si cei care fac ori aplica legea.

Sursa; avocatnet.ro

A.D.