Sunteti de acord? SOFERI, CRESC PRETURILE RCA!
Last Updated on 30/03/2018 by Iulian Gavriluta

Taxe autoAsiguratorii au cerut miercuri presedintelui ASF "sa manifeste diligenta si rigoare in elaborarea acestei reglementari, pentru a elimina potentiale efecte negative asupra consumatorilor". Uniunea asiguratorilor (UNSAR) considera ca un astfel de corp de constatatori ar putea provoca prejudicii majore atat asiguratilor, cat si pagubitilor si mediului economic in ansamblul sau, prin instituirea unui monopol privat asupra segmentului de constatare si evaluare a daunelor.

 

Unul dintre principalele efecte negative poate fi majorarea primelor de asigurare, ca urmare a cresterii costurilor aferente regularizarii daunelor. Redam mai jos integral comunicatul transmis miercuri de Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania - UNSAR:

"Avand in vedere declaratiile publice cu privire la realizarea de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara a unui Proiect de constituire a corpului de constatatori de dauna independenti, Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania - UNSAR solicita Presedintelui ASF sa manifeste diligenta si rigoare in elaborarea acestei reglementari, pentru a elimina potentiale efecte negative asupra consumatorilor. In ultimii ani, piata de asigurari RCA din Romania a trecut printr-o perioada extrem de tensionata, apoi printr-un proces de transformare substantiala a cadrului de reglementare, la capatul caruia s-a reusit obtinerea unei mai mari predictibilitati. UNSAR atrage atentia asupra pericolului pe care il prezinta emiterea unor reglementari fara o perioada suficient de lunga pentru dezbatere, care sa permita elaborarea unor opinii bine documentate, si fara realizarea in prealabil a unui studiu de impact. Acest lucru devine cu atat mai important cu cat aceasta reglementare poate avea efecte negative pentru cei sapte milioane de posesori de vehicule din Romania.

Reprezentantii UNSAR nu resping actualizarea si imbunatatirea cadrului de reglementare in ceea ce priveste constatarea de daune externa, insa considera ca realizarea unui Corp de constatatori, la care toti cei care practica aceasta activitate au obligatia de a se inscrie, creeaza premisele unor dezechilibre in piata de asigurari RCA, cu impact negativ in special asupra consumatorilor. UNSAR considera ca legislatia nationala ar trebui sa tina cont atat de experienta europeana in acest domeniu, care arata ca o autoreglementare a pietei este solutia optima, cu beneficii pentru toate partile implicate, cat si de provocarile noilor reglementari europene, care vor intra in vigoare in acest an.

Posibile efecte negative ale constituirii Corpului constatatorilor de daune independenti

UNSAR considera ca un corp de constatatori are potentialul de a provoca prejudicii majore atat asiguratilor, cat si pagubitilor si mediului economic in ansamblul sau, prin instituirea unui monopol privat asupra segmentului de constatare si evaluare a daunelor, o componenta vitala a intregului sistem de asigurari. Unul dintre principalele efecte negative poate fi majorarea primelor de asigurare, ca urmare a cresterii costurilor aferente regularizarii daunelor.Primele de asigurare auto pot creste semnificativ atat din cauza onorariilor aferente expertizelor tehnice, dar si a altor costuri legate direct sau indirect de activitatea de evaluare.Costurile vor fi suportate de toti posesorii de vehicule din Romania (circa 7 milioane de cetateni), nu doar de catre pagubiti (aproximativ 300,000 persoane in medie anual).

Reamintim faptul ca inaintea propunerii de elaborare a unui proiect care vizeaza constituirea unui astfel de Corp de constatori, ideea a fost promovata preponderent de catre Asociatia Service-urilor Independente (ASSAI). Consideram vital ca, pentru indeplinirea scopului implicit al acestui proiect, de crestere a gradului de protectie a consumatorului, atat ASSAI, cat si toate celelate asociatii implicate inca in dezbaterea acestui proiect sa manifeste transparenta si sa aduca clarificari publice privind membrii, statutul si obiectivele lor.Mai mult, un proiect de lege in acest sens (CEETAR) a fost respins in anul 2015 de Senatul Romaniei, comisiile avizatoare din Camera Deputatilor, avand de asemenea punct de vedere negativ de la Guvern si de la Consiliul Concurentei, unul dintre oponentii vocali ai acestui proiect, la acea vreme, fiind si Autoritatea de Supraveghere Financiara. UNSAR isi exprima deschiderea la dialog cu toate partile implicate si disponibilitatea de a pune la dispozitie expertiza tehnica a membrilor sai, astfel incat sa fie realizat un cadru de reglementare optim, cu beneficii in primul rand pentru consumatori. Ne exprimam increderea ca Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara va ramane garantul unui dialog constructiv caraterizat prin echidistanta, in folosul pietei si al consumatorilor, si nu va permite elaborarea unor reglementari in graba, fara studii de impact si fara o integrare corecta a opiniilor specialistilor in domeniu, in interesul consumatorilor de asigurare RCA."

ASF si RAR, parteneri in implementarea a trei proiecte importante pentru 7,6 milioane de autovehicule din Romania

In data de 26 ianuarie 2018, ASF a transmis un comunicat de presa in care preciza ca Prim-vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Ovidiu Wlassopol, a avut o intalnire cu George Adrian Dinca, Directorul General al Registrului Auto Roman, in cadrul careia au fost agreate de catre ambele parti sustinerea in implementarea si derularea a trei proiecte importante cu impact asupra tuturor autovehiculelor din Romania. Unul dintre proiecte era "constituirea Corpului constatatorilor de dauna independenti. Acest proiect vine in completarea Normei RCA si va presupune liberalizarea acestei meserii, asigurandu-se conditiile de independenta, pregatire profesionala si raspundere a viitorilor constatatori de dauna. In urmatoarele luni va incepe dezbaterea pe acest subiect, urmand ca in trimestrul trei al acestui an proiectul sa devina functional." La inceputul acestei luni, Ovidiu Wlassopol, prim-vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, a precizat in cadrul unei emisiuni tv, de ce constituirea unui corp al constatatorilor de dauna independenti ar reprezenta un castig al clientilor companiilor de asigurari, dar si un lucru pozitiv pentru piata de profil. “Este vorba despre o norma care vine in completarea normei RCA si care va avea in vedere liberalizarea acestei profesii, responsabilizarea constatatorilor de dauna si pregatirea lor profesionala. Norma care va fi facuta si in colaborare cu cei de la RAR va avea in vedere, in primul rand, consumatorul. La ora actuala, din petitiile depuse la ASF, am constatat ca un mare numar de petitii inca se refera la modul in care au fost desdaunati respectivii consumatori: spun ca nu au primit suma integrala, ca li s-a dat o valoare mai mica, ca nu li s-a platit la termen, ca nu au fost reparatii conforme. La momentul actual, prin norma RCA, se permit doua categorii de constatatori daune. Sunt cei din cadrul societatilor de asigurari si, in acelasi timp, mai exista o categorie de constatatori de dauna la unitatile service partenere ale asiguratorilor. Consideram ca infiintarea unui corp al constatatorilor independenti pe langa acestea doua corpuri ar putea sa solutioneze problema. In centrul atentiei va fi consumatorul, el va putea sa-si aleaga dintr-un tablou, daca va dori, un constator independent si va avea o garantie ca nu poate fi influentat de asigurator sau de catre unitatea de service”, a explicat Ovidiu Wlassopol in emisiune.

Sursa: hotnews.ro

A.M.