CA LA NOI LA NIMENI! In prag de Paste, GAZELE SE SCUMPESC pentru consumatorii din sudul Romaniei, pentru ceilalti preturile raman la fel. De ce asa?

Pret gazeComitetul de reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, in sedinta de joi noi preturi pentru furnizarea gazelor naturale la clientii casnici. In cazul ENGIE Romania, care are circa 1,6 milioane clienti, ANRE a acceptat o crestere a preturilor de 1,2 bani/kWh, de la 11,8 la 13 bani/kWh de la 1 aprilie, procentual fiind vorba de 10%

 

In cazul E.ON Gaz Furnizare Romania, preturile nu se modifica. Pe 10 ianuarie a mai avut loc o scumpire de circa 8%, in medie. In toamna, PSD a infiintat o comisie parlamentara de ancheta a ANRE, pentru a afla de ce cresc preturile la energie. Audierile in comisie au avut loc in octombrie si noiembrie, insa nici pana in prezent nu au fost prezentate concluziile. "Azi am discutat in coalitie si am aprobat slicitarea primului-ministru si maine aprobam in plenul reunit infiintarea unei comisii de ancheta pe ANRE, pentru ca e bine sa aflam si noi si populatia ce s-a intamplat acolo si care a fost jocul pretului la energie in ultima perioada", spunea presedintele PSD Liviu Dragnea in luna septembrie 2017. In ciuda anchetei, preturile cresc in continuare. In octombrie a fost schimbat seful ANRE, Niculae Havrilet, dupa un mandat de 5 ani, cu deputatul PSD Dumitru Chirita.

"Pentru operatorul economic ENGIE Romania SA se va inregistra o crestere de pret pentru furnizarea reglementata aplicata clientilor casnici, crestere datorata, in principal, corectiilor aplicate pentru perioada trimestrului IV 2016 - trimestrului I 2018, cand pretul practicat a fost mai mic decat costurile aferente furnizarii, ceea ce insemna o crestere de 1,2 bani/kWh, de la 11,8 la 13 bani/kWh", arata ANRE intr-un comunicat. "Reamintim totodata ca a fost implementat cadrul legal care permite tuturor consumatorilor sa isi aleaga furnizorul de gaze naturale. Procesul de schimbare a furnizorului este gratuit, nu implica modificari de ordin tehnic si orice client final casnic de gaze naturale poate sa treaca de la furnizarea in regim reglementat, la furnizarea in regim concurential", mai precizeaza ANRE. In acest moment, pretul gazelor din productia interna este liberalizat, insa ANRE stabileste tarifele din factura finala la consumatorul casnic. Odata cu intrarea in vigoare a prevederilor OUG 64/2016, respectiv 1 aprilie 2017, pretul gazelor naturale din productia interna se stabileste in mod liber pe piata, pe baza cererii si ofertei si constituie componenta principala a sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor de achizitie a gazelor naturale (CUG) si, implicit, a preturilor finale la consumatorii casnici. In luna noiembrie, au fost aruncate in spatiul public o serie de declaratii alarmiste legate de o presupusa vulnerabilitate a Romaniei pe piata gazelor, in perioada de iarna. Aceste afirmatii care puteau starni panica, ducand chiar la cresterea preturilor, au fost lansate si de Engie, printre altii. Insa iarna s-a dovedit a fi mult mai usoara decat arata si cea mai optimista prognoza.

A.M.

Scroll to Top