INTREBAREA ZILEI – De ce se tem romanii din diaspora sa investeasca in afaceri in Romania?
Last Updated on 26/03/2018 by Iulian Gavriluta

InvestitiiFrica de birocratie, instabilitatea economica si a legislatiei, taxele si impozitele prea mari ii tin pe multi romani din diaspora departe de a face investitii in Romania. Insa aceste temeri sunt mult exagerate, lucrurile s-au schimbat fata de momentul plecarii lor din tara, iar taxele sunt de cele mai multe ori mai mici aici decat in tari precum Germania sau Franta – explica un antreprenor din IT, care vrea sa ajute romanii din strainatate sa-si aduca afacerile in tara.

 

 

Iulian Popescu, fondator al Asociatiei Excelsior si al companiei IT romanesti Soft Tehnica, conduce una dintre organizatiile castigatoare in programul Diaspora Start Up prin care vor fi acodate granturi de pana la 40.000 de euro fiecare, romanilor care se intorc din strainatate pentru a face mici afaceri in Romania. Dupa cateva intalniri cu romanii din afara, pe care sa incerce sa ii convinga sa faca antreprenoriat la noi in tara, el spune ca cei mai interesati de astfel de investitii sunt romanii care au un grad inalt de calificare, plecati la studii sau la munca, in special in Europa, dar pe posturi foarte bine platite.

Care sunt principalele temeri ale romanilor din diaspora cand vine vorba de a investi in afaceri in Romania?

"Poate ar trebui sa luam in calcul in prima faza, la aceasta problema, doar romanii care au deja o afacere in afara tarii, care sunt deja antreprenori. Fata de temerile comune legate de schimbarea locului de trai si reclimatizarea la o societate pe care nu o mai cunosc atat de bine, ceilalti, care nu au inca o afacere, sunt evident ingrijorato de noul statut de intreprinzator, cu toate riscurile si incertitudinile pe care le presupune. Multi compatrioti de-ai nostri, chiar daca sunt, sau nu sunt inca antreprenori, se tem de birocratie si de instabilitate. Desi, in multe cazuri, temerile sunt mult exagerate, fata de realitatea actuala din RomaniaNoi incarcem sa le explicam ca situatia actuala este mult mai buna decat era atunci cand ei au parasit tara, atat in ceea ce privette birocratia, dar si sistemul de taxe si impozite, care sunt semnificativ mai mici, comparativ cu alte tari precum Germania sau Franta" - spune Iulian Popescu.

Din ce tari vin romanii interesati sa investeasca in afaceri aici in tara?

"De la scrierea proiectului "Diaspora Intreprinzatoare" - prin sunt oferite finantari de pana la 40.000 de euro pentru a-i investit intr-o afacere in Romania - am avut in vedere doua categori mari de potentiali beneficiari:

romanii din diaspora istorica, mai ales cei din Basarabia si Bucovina pentru care oportunitatea oferita de gen de proiecte este o sanse importanta, pentru ca o finantare de pana la 40.000 euro este un factor motivant extraordinar.

romanii cu un grad inalt de calificare, plecati la studii sau lucru in special in Europa.

Surprinzator sau nu, dar romanii cu inalta calificare si care au posturi foarte bine platite, au manifestat cel mai viu interes pentru proiectul nostru si sunt cele mai active persoane. Chiar daca pentru ei valoarea grantului de 40.000 euro nu reprezinta o suma foarte mare comparativ cu veniturile lor, cu toate acestea ei sunt cei mai pozitivi si inteleg oportunitatile oferite de acest proiect si manifesta dorinta cea mai puternica de a se intoarce in tara. Probabil, la mijloc este si un efect social si psihologic al succesului, ei fiind persoane care au reusit in afara tarii, sunt mult mai increzatori in propriile forte si in oportunitatile oferite de tara natala. Asa se justifica de ce in proiectul nostru majoritatea persoanelor inscrise sunt din Marea Britanie, apoi Luxemburg si alte tari dezvoltate din Europa de Vest.

In schimb, romanii din Italia si in special cei cu o calificare scazuta sau medie, au manifestat o reticienta surprinzatoare, s-au aratat sceptici legat de proiecte precum cel dezvoltat de noi si pareau neincrezatori in legatura cu orice este legat de Romania.Totusi, cred ca nici cultura tarii gazda si nici nivelul de trai de acolo nu influenteaza mai mult interesul fata proiecte precum “Diaspora Intreprinzatoare”, cat nivelul de pregatire personala si de realizare profesionala. Pe scurt, cred ca perseverenta este cea mai importanta in acest context. Nu trebuie sa renunte la primele obstacole aparute, in special la radaptarea la realitatile economice si sociale din Romania. Nu inseamna ca aici este mai rau decat in tara gazda, doar ca este altfel si lipsa de flexibilitate si adaptabilitate constituie factori ce pot omori idei de afaceri foarte bune, care ar putea aduce schimbari importante in tara noastra."

Autoritatea de Management pentru Programul Operational Capital Uman (AM POCU), din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale, Admiistratiei Publice si Fondurilor Europene, a aprobat 32 proiecte in valoare de 76 milioane euro, prin Diaspora Start Up.

Unul dintre aceste proiecte este Diaspora Intreprinzatoare, realizat de Iulian Popescu, prin care, 40 de antreprenori ce isi vor implementa ideea de afacere sau isi vor extinde in tara afacerea deja existenta, prin intermediul unor finantari de pana la 40.000 euro.

Sursa: startupcafe.ro

A.M.