ROMANIA ISI UITA MARTIRII? Cum au ucis bombardierele americane cu peste 200 de bombe zeci de copii la Pitesti? Cea mai sangeroasa zi din istoria orasului pe care autoritatile nu au comemorat-o NICIODATA
Last Updated on 25/03/2018 by Iulian Gavriluta

Pitesti 1944Pe 6 mai 1944, orasul Pitesti a fost tinta principala a aviatiei Aliate. Timp de aproximativ 15 minute, bombele lansate de 80 de avioane americane au omorat 176 de persoane – dintre care 29 erau copii – au ranit peste 450 de persoane si au produs importante pagube materiale.

 

A fost cea mai sangeroasa zi din istoria orasului, pe care autoritatile din Pitesti nu au comemorat-o niciodata. Era zi de sambata, iar la Pitesti, in zona Zavoi, in estul orasului, se tinea targul saptamanal. Alarma a fost data cu un sfert de ceas inainte de ora 11, iar bombardamentul efectiv s-a derulat intre orele 11.45 si 12.00. Asa cum reiese din darea de seama a Primariei Pitesti din 20 mai 1944, dare de seama aflata in arhivele orasului, pagubele au fost foarte mari. Astfel, au fost bombardate 31 de strazi si nu mai putin de 158 de case au fost distruse in intregime, iar alte 365 au fost avariate. Aviatia americana a lansat in total nu mai putin de 216 bombe, dintre care 207 au explodat. In total, au fost inregistrati 176 de morti, dintre care din pacate nu mai putin de 29 au fost copii. Dintre cei 176 de morti, 36 au fost neidentificati. Au fost 458 de raniti, dintre care 108 internati in spitale. Bombardamentul a dus la distrugerea completa a mai multor cladiri importante: internatul liceului Bratianu, cazarma gardienilor publici, scoala nr. 3 de fete, biserica Sf. Ilie, Banca Creditul Agricol si o brutarie. Marea majoritate a retelei electrice a fost distrusa. Marturia unui supravietuitor: „Am avut senzatia ca e Apocalipsa. Au ucis zeci de copii si asta ma face sa ma infior si acum dupa atatia ani”. Iulian Badea are 90 de ani acum si a fost martorul acelui teribil bombardament din 6 mai 1944. Nu vrea sa fie fotografiat, insa accepta sa rememoreze acele dramatice momente. „Aveam 16 ani pe atunci, ii implinisem cu doua saptamani inainte de bombardament... Locuiam la cateva sute de metri de targul saptamanal, acolo unde bombardamentul a facut prapad... In acele momente am avut senzatia ca se va termina totul, ca orasul va fi ras de pe suprafata pamantului, ca e Apocalipsa... Si eu am fost ranit la un picior si am stat o saptamana in spital. Au ucis zeci de copii si asta ma face sa ma infior si sa tremur si acum dupa atatia ani... De ce? De ce? Unul dintre prietenii mei a fost desfigurat de o explozie... Am inceput acea zi frumoasa de mai cu zambete si am incheiat-o cu multe lacrimi. Si ma doare ca autoritatile din Pitesti nu au comemorat niciodata acest tragic eveniment. Nu au ridicat niciun monument, nici macar o placuta comemorativa, nimic. Orasul si-a uitat martirii...”, spune domnul Iulian Badea cu lacrimi in ochi.

Sursa: adevarul.ro

A.M.