ANUNTUL CARE SPERIE INTREAGA LUME! O statie spatiala chineza SE VA PRABUSI pe Pamant. Cand si unde se preconizeaza a se intampla?
Last Updated on 25/03/2018 by Iulian Gavriluta

Nava spatialaO statie spatiala chineza de 8,5 tone si-a accelerat coborarea necontrolata catre Pamant si se preconizeaza ca se va prabusi in cateva luni, scrie Guardian. Tiangog-1, “Palatul ceresc”, a fost lansat in 2011, fiind descris drept un “puternic simbol politic” al Chinei, parte a unei ambitioase campanii stiintifice de a transforma China intr-o superputere spatiala.

 

 

Statia a realizat misiuni atat cu echipaj cat si fara, si a gazduit-o in 2012 pe prima femeie astronatut chineza, Liu Yang, in 2012. In 2016, insa, dupa luni de speculatii, oficialii chinezi au confirmat ca au pierdut controlul statiei spatiale si au afirmat ca se va prabusi pe Pamant in 2017 sau 2018. Ulterior, agentia spatiala a Beijingului a notificat ONU ca se asteapta ca Tiangong-1 sa cada intre octombrie 2017 si aprilie 2018. De atunci, altitudinea orbitei statiei a scazut constant. In ultimele saptamani a ajuns in atmosfera mai densa a Pamantului si a inceput sa coboare mai rapid. “Acum, cand perigeul ei este sub 300 de kilometri si este intr-o atmosfera mai densa, rata de decadere a crescut. Ma astept sa cada in urmatoarele cateva luni – sfarsit de 2017 sau inceput de 2018”, a spus Jonathan McDowell, un cunoscut astrofizician de la Harvard in toamna lui 2017. Desi mare parte din ea va arde in atmosfera, McDowell spune ca unele parti, care ar putea avea si 100 de kilograme, ar putea lovi suprafata Pamantului. Locul in care se va prabusi nu va putea fi cunoscut nici macar in ultimele zile inainte sa se intample, a adaugat astrofizicianul la acel moment. Tiangong-1 se va prăbuşi pe Pământ la sfarsitul lunii martie, conform unei analize realizate de Aerospace Corporation din California. Conform NY Times nimeni nu va fi rănit. ''Probabil nu va produce pagube,'' a declarat Andrew Abraham, membru al echipei ce a efectuat analiza. ''Posibilitatea ca o persoană să fie lovită de o bucată din staţia spaţială este extrem de mică,'' adaugă el. Deşi specialiştii sunt siguri că oamenii nu vor fi loviţi de bucăţile navei, prezicerea locului exact în care se va prăbuşii este limitată. Atunci când un obiect din spaţiu reintră în atmosferă, locul în care se prăbuşeşte este influenţat de mai mulţi factori, inclusiv densitatea atmosferei, viteza obiectului, orientarea şi proprietăţile fizice, scriu specialiştii. De asemenea, timpul dictează locul în care obiectul cade. ''Dacă a trecut o jumătate de oră eşti deja pe cealaltă parte a planetei,'' afirmă Ted Muelhaupt, membru al echipei Aerospace. Pe două zone de pe glob este cel mai probabil ca staţia spaţială să aterizeze, spun specialiştii. Una dintre regiuni se află în emisfera sudică, unde se află Tazmania şi Noua Zeelandă, şi a două în cea nordică, prin SUA, Asia şi Europa. În timpul intrării în atmosfera Pământului obiectul ajunge la 1.640 de grade Celsius, fapt ce duce la topirea unei părţi din obiect, astfel pe Terra ajungând o parte mică a staţiei.

A.M.

"Although much of the craft is expected to burn up in the atmosphere, McDowell says some parts might still weigh up to 100kg when they crash into the Earth’s surface."

 

https://www.theguardian.com/science/2017/oct/13/tiangong-1-chinese-space-station-will-crash-to-earth-within-months