Credeti asta? ELECTRICA SCADE PRETURILE!

Electrica FurnizarePotrivit unui proiect de ordin al Autoritatii de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), tarifele de racordare la reteaua electrica, platite de oricine doreste sa aiba acces la reteaua de electricitate, nu vor mai include si contravaloarea contorului.

 

Costul unei racordari uzuale a unei case scade cu 100 de lei. In practica s-a constatat ca lucrarile de racordare la retea se executa de operatori economici atestati prin incheierea de contracte de executie cu operatorul de retea, mai putin insa grupul de masurare care este achizitionat si montat de catre operatorul de retea. S-a constatat de asemenea ca operatorii de retea inlocuiesc periodic grupurile de masurare existente care necesita verificare metrologica sau cu durata de viata normala depasita, costurile in aceste cazuri fiind acoperite prin tariful de distributie. Pentru tratarea unitara a costurilor cu achizitia si montarea grupurilor de masurare in cazul noilor racordari si in cazul inlocuirii celor existente, in proiectele de modificare a Regulamentului si Metodologiei se propune ca din tariful de racordare sa se excluda costul grupului de masurare, precum si montarea acestuia. Modificarea presupune faptul ca, in ambele situatii: utilizatori noi sau existenti, costurile cu achizitia si montarea grupurilor de masurare se vor regasi in venitul reglementat care se recupereaza prin tariful pentru serviciul de distributie”, se arata in nota de fundamentare a proiectului ANRE. Ca atare, si costul final al racordarii la reteaua electrica va fi mai scazut. Spre exemplu, pentru un bransament monofazat radial aerian se vor plati acum maximum 2.000 de lei, fata de 2.100 de lei, cât era pâna acum. In aceasta situatie se gasesc cei care au stâlpul de curent in fata casei si au nevoie doar de cablul aerian pâna in casa. Tariful include si montarea prizei de pamânt. In cazul unui bransament monofazat radial subteran : daca distanta de la stâlp, sau firida de distributie din care primiti racordarea este mai mica sau egala cu 20 de metri, trebuie sa achitati maximum 2.400 de lei (racordare din stalp), respectiv 2.100 de lei (racordare din firida de distributie), in situatia in care vi se realizeaza o instalatie cu priza de pamânt. Si aceste tarife sunt cu 100 de lei mai mici decât cele percepute pâna acum. Cum costul contorului nu va mai fi suportat de cel care doreste racordarea, el va fi trecut in baza reglementata de active a distribuitorului, care este remunerata de ANRE. Cu alte cuvinte, se va regasi in tariful de distributie, pe care il platesc toti clientii din respectiva zona de distributie.

Termen mai scurt

Proiectul mai aduce o noutate, respectiv stabileste un termen maxim de cinci zile in care trebuie semnat contractul de executie a lucrarilor de racordare, care curge de la momentul in care firma care a obtinut autorizatia de constructive si certificatul de urbanism. “Se propune completarea Regulamentului cu prevederi referitoare la stabilirea unui termen ferm pentru incheierea contractului de executie a instalatiei de racordare pentru situatia in care utilizatorul solicita explicit operatorului de retea, in scris, incheierea acestui contract de catre operatorul de retea cu un anumit constructor atestat. Termenul propus este de maximum 5 zile lucratoare de la data emiterii autorizatiei de construire a instalatiei de racordare”.

Sursa: economica.net

A.M.

Scroll to Top