INTREBAREA ZILEI – Cunoasteti sosele care NU CORESPUND standardelor? Comisia Europeana critica dumurile din Romania: starea soselelor este precara, 90% au cate o singura banda pe sens
Last Updated on 22/03/2018 by Iulian Gavriluta

Drumuri neconformeExecutivul comunitar a publicat, saptamana trecuta, analiza anuala privind situatia economica si sociala din statele membre.Potrivit Comisiei Europene, in pofida investitiilor substantiale, starea generala si siguranta in exploatare a drumurilor din Romania ramane slaba. „Autostrazile si drumurile nationale reprezinta putin peste 20% din reteaua rutiera, in timp ce aproximativ 90% dintre drumurile nationale nu au decat o singura banda de circulatie in fiecare directie.

 

Acest lucru afecteaza atat timpul de deplasare, cat si siguranta drumurilor”, se precizeaza in Raportul da tara. In document se mai arata ca reforma din sectorul transporturilor progreseaza foarte incet. „Guvernul a adoptat, in septembrie 2016, Master Planul General de Transport, care este a conditie prealabila pentru accesarea in perioada 2014-2020 a fonduriloe structurale si de investitii, insa acest plan national ofera doar o imagine generala a prioritatii proiectelor si disponibilitatii acestora”, puncteaza Comisia Europeana. In acest context, Executivul comunitar arata ca inca este nevoie de stabilirea unui portofoliu realist si matur de proiecte care sa poata imbunatati infrastructura, atat din punct de vedere calitativ, cat si cantitativ, sa completeze coridorul multimodal si sa utilizeze integral fondurile europene in valoare de 6,3 miliarde de euro disponbil in perioada 2014-2020.„Proiectele implementate in prezent, in etapa de programare 2014-2020, sunt cele pregatite, dar nu si completate, in perioada de programare anterioara. La sfarsitul anului 2017 si inceputul anului 2018, pentru noi trei proiecte majore au fost depuse cereri de finantare. Desi nu mai exista niciun risc de pierdere a fondurilor UE alocate pentru Programul Operational Major de Infrastructura 2018-2019, avand in vedere dimensiunea si complexitatea multora dintre proiecte, este necesar sa se accelereze procesul de implementare”, recomanda Comisia Europeana. Cele trei proiecte depuse pentru finantare sunt: autostrada Targu Mures – Ogra – Campia Turzii; reabilitarea caii ferate dintre Brasov si granita cu Ungaria, sectorul Gurasada – Simeria; constructia magistralei 6 de metrou, 1 Mai – Otopeni.

La final, dar nu in ultimul rand, Executivul comunitar recomada utilizarea Contractului de performanta incheiat de Ministerul Transporturilor, in octombrie 2017, cu CNAIR pentru a imbunatatplanificarea si implementarea autostrazilor si, de asemenea, pentru a introduce practici moderne de management.

A.M.