Subventie suplimentara de minim 100 euro/ha si maxim 269 euro/ha! Norocosii sunt fermierii din Buzau si inca 3 judete
Last Updated on 19/03/2018 by Iulian Gavriluta

acvilaPotrivit APIA, fermierii romani beneficiaza, incepand cu anul 2018, de noi plati compensatorii pe hectar care se adauga la subventia APIA pe hectar cu care deja erau obisnuiti. Noile pachete de agro-mediu care aduc aceste plati ar fi fost create la insistentele unor organizatii de mediu si ale Societatii Ornitologice din Romania. De unul dintre cele trei noi pachete de agro-mediu beneficiaza doar fermierii din doua judete din Romania. Plata suplimentara pe hectar incepe de la 100 de euro si ajunge la un maxim de 269 euro, timp de 5 ani.

 

Dupa ce AGROINFO a publicat, saptamana trecuta, ca fermierii din patru judete sunt singurii care pot sa acceseze integral Pachetul 9 – terenuri agricole importante ca zone de hranire pentru acvila mica tipatoare, si anume agricultorii din Braila, Buzau, Calarasi si Ialomita, surse din directiile agricole ne-au transmis la redactie o serie de completari si de informatii importante legate de aceste noi pachete de agro-mediu care aduc, cu incepere din acest an, plati suplimentare substantiale pentru fermierii romani. Precizam ca informatia referitoare la faptul ca doar fermierii din patru judete ar beneficia de platile din Pachetul 9 a fost furnizata de Claudia Stelea, director executiv APIA Buzau, intr-o declaratie pentru un post local de televiziune.

Functionarii directilor agricole ne-au transmis ca unul dintre cele trei noi pachete de agro-mediu din Masura 10, infiintat pentru protejarea dropiei (otis tarda), Pachetul 11 - terenuri agricole importante pentru dropie (Otis tarda), poate fi accesat doar de fermierii din doua judete din Romania. Doar acesti fermieri ar beneficia de aceste plati compensatorii care incep de la 100 euro/ha si ajung la 269 euro/ha.

Unde mai traieste dropia in Romania? Potrivit Anexei 8.2 lista zonelor eligibile pentru Masurile 10, 11 si 13 din PNDR 2020, sustin functionarii DAJ care ne-au scris, dropia ar trai doar in doua judete din Romania.

Societatea Ornitologica Romana (SOR) a marcat pe harta Romaniei ca dropia traieste doar in vestul tarii. In Romania, populaţia estimata este de 1-5 perechi, in vestul ţarii. Cele mai mari efective sunt prezente in Spania, Rusia şi Ungaria, sustine SOR.

Sursele noastre din directiile agricole sustin ca singurele judete din Romania unde fermierii beneficiaza de plati compensatorii pentru dropie sunt: Bihor si Timis.

I.G.

SURSA: APIA Buzau, agroinfo