Intr-un articol anterior al ziarului noastru (LINK), intitulat „Un proiect invaluit in mister. Bazarul, monument istoric din orasul Buzau, un proiect de reabilitare sau de mutilare?“, ne refeream la soarta incerta a unui monument istoric din centrul vechi al orasului Buzau. Informatiile detinute ne-au condus la decizia de a semnala acest fapt, si anume faptul ca un monument istoric urmeaza sa fie supus unui tratament care incalca flagrant legislatia monumentelor istorice.
Tacerea suspecta a multora sau exprimarile ambigue au vorbit de la sine. Mai mult, nimeni din presa locala nu a catadicsit sa vada ce se intampla. Tot de la surse aflam faptul ca edilul buzoian ar fi optat pentru mai multe solutii constructive. O varianta ar fi fost modificarea cladirii Bazarului prin adaugarea a doua etaje, varianta pe care inclinam sa nu o credem reala, dar cea mai paluzibila este cea legata de alipirea de cladirea monument istoric a unei constructii noi P + 2 (parter si doua etaje). Niciuna dintre variante nu este conforma cu legislatia privind prezervarea patrimoniului istoric. Ceea ce este permis este o reabilitare a constructiei si atat, exceptand orice modificare prin reproiectare sau prin adaugarea unui nou corp de cladire atasat constructiei vechi.
Bazarul face parte, potrivit Planului de Urbanism General al orasului Buzau, din Ansamblul arhitectonic „Strada Cuza Voda“ si este interzisa orice interventie neconforma cu legislatia in domeniu pentru orice monument din acest perimetru, inclusiv in zona de protectie a acestui ansamblu.
La acel moment, mai aflam si faptul ca s-a intocmit un proiect de specialitate cu privire la structura de rezistenta a imobilului si ca exista si un studiu istoric care nu recomanda nicio atasare a unei constructii la cladirea istorica, in speta, Bazarul. Mai mult, avem informatii ca se doreste o reamenajare a interiorului cladirii Bazar, reamenajare care nu se reduce la o compartimentare a acestui interior, ci la unele modificari care nu sunt deloc recomandate, in situatia in care vorbim despre un obiectiv de patrimoniu istoric al orasului. In cele din urma, vom vedea daca Ministerul Culturii si Identitatii Nationale va aviza acest proiect si daca totul va fi conform legislatiei in domeniu.
Avem si informatii de ultima ora, care ne certifica faptul ca proiectul si studiul istoric in chestiunea Bazar a ajuns la Ministerul Culturii, in speta, la Comisia zonala a monumentelor, dar nu se cunoaste inca rezultatul, si anume daca s-a obtinut sau nu avizul si mai ales care dintre variantele propuse de studiul istoric va fi acceptata. Din cate am fost informati, de problema legata de rezistenta imobilului monument istoric s-a ocupat inginerul Viorel Constantinescu, in urma cu cativa ani, iar partea de arhitectura a fost semnata de catre arhitectul Pompiliu Campeanu. Nu ne indoiam de faptul ca nici arhitescul-sef al orasului Buzau, domnul Victor Tarlea, este strain de acest proiect.
Ar fi de bun simt ca toti cei implicati, in frunte cu edilul orasului Buzau, domnul inginer Constantin Toma, sa ne lumineze asupra chestiunii. Sa vina si sa spuna franc: Mai fratilor, va inselati! totul este dupa normele legislatiei patrimoniului si nimeni nu trebuie sa aiba temeri ca acest monument istoric va suferi deteriorari.
Avem speranta ca domniile lor vor rupe aceasta tacere suspecta. Este oare ceva de ascuns?
Adrian Constantin