Cu ce pret se vor vinde mieii de Paste?

Miei de PasteCrescatorii de ovine au inceput deja sa publice anuturi cu miei si iezi de vanzare, mai ales ca in acest an Pastele va avea loc pe data de 8 Aprilie, mai devreme decat in mod obisnuit. Oierii se asteapta sa primeasca in acest an un pret ceva mai bun pe kilogramul in viu, de circa 12-13 lei pe kilogram, tendinta fiind confirmata si de pretul cerut in anunturi.

 

 

De exemplu, un crescator din Mures vinde miei cu 10 lei/kg, afirmand despre acestia ca sunt hraniti cu fan si cereale. Un alt crescator din Mures, de aceasta data din localitatea Ernei, vinde miei, de la 8 kg in sus, la pretul de 10 lei/kg in viu. Un buzoian din localitatea Vadu Pasii da kilogramul de miel cu 17 lei. Presedintele Asociatiei Crescatorilor de ovine Corbii de Piatra din judetul Arges, Ion Savescu, spune ca preturile medii cu care crescatorii isi vor vinde mieii va fi de circa 12-13 lei/kg in viu. „Cred ca in jurul acestui pret vor reusi crescatorii sa isi vanda mieii, un pret usor mai mare sa spunem fata de anul trecut, avand in vedere inflatia. Sub pretul de 11-10 lei aproape ca nu mai ai rentabilitate”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Ion Savescu.

Cu ce preturi vand crescatorii mieii in diferite zone ale tarii

De asemenea, un alt oier din Santamaria-Orlea, judet Hunedoara, vinde miei la pretul de 14 lei/kg in viu.

La Recas, in judetul Timis, un oier are la vanzare miei cu greutati cuprinse intre 15 si 25 de kg, la pretul de 12 lei/kg in viu.

In comuna Terebesti, judetul Satu Mare, un crescator vinde miei la pretul de 13 lei/kg, negociabil.

Spre nordul tarii, in localitatea Beclean, judetul Bistrita-Nasaud, crescatorul Andrei Balint vinde miei cu 12 lei/kg.

In Vrancea, mai exact in localitatea Ruginesti, crescatorul Matei Mihai vinde miei metisi Suffolk cu 11 lei/kg.

In Buzau, in localitatea Vadu Pasii crescatorii vand kilogramul de miel cu 17-18 lei/kg iar in localitatea Smeeni 18-19/kg lei

In Braila, un alt crescator vinde miei cu greutatea 13-28 kg, la pretul de 11,50 lei/kg.

Anul trecut, in medie, crescatorii au reusit sa-si vanda mieii cu preturi de 10-12 lei/kg, pe piata din tara, iar la export cu circa 9 lei/kg.

Oierii din Bihor vor sa mentina preturile de anul trecut

Preturile nu sunt diferite nici in judetul Bihor. Aici, crescatorii sustin ca vor incerca sa mentina preturile de anul trecut si sa comercializeze mieii pentru acelasi pret chiar daca animalele vor fi mai mici in acest an, din cauza sosirii timpurie a sarbatorilor pascale. ,,Pretul real este undeva la 11-12 lei. Pana de Pasti va mai creste cu maxim 2-3 lei, nu mai mult. Pretul in viu o sa fie undeva la 22-23 de lei pe kilogram, cam la fel ca anul trecut. Pentru ca Pastele vine devreme, crescatorii vor avea cel mai mult de pierdut, mieii fiind mai mici’’, a declarat Dumitru Bija, reprezentant al asociatiei crescatorilor de ovine si caprine “Miorita Bihoreana”.

Crescatorii bihoreni de oi sustin ca vor incerca sa gaseasca o solutie si sa impuna niste preturi care sa le asigure un profit decent dar sa ii si multumeasca pe cumparatori.

,,Chiar si asa, trebuie sa gasim un echilibru intre pretul cu care vindem mieii si preturile pe care oamenii si le permit. Trebuie multumita toata lumea si sa ajungem la un pret decent atat pentru cioban cat si pentru client’’, a mai explicat Dumitru Bija.Crescatorul vorbeste si despre competitivitatea oierilor romani si precizeaza ca nu este vina autoritatilor ca oierii romani nu pot impune preturi corecte la produsele lor. In schimb, aceasta situatie ar fi cauzata de probleme interne si de refuzul continuu al oierilor de a se organiza intr-o forma de cooperare. ,,Nu este vina statului ca oierii romani nu sunt competitivi pe piata. Pana la urma e o economie de piata si daca strainii vin cu marfa mai ieftina, cumparatorii prefera marfa lor. Noi, crescatorii suntem de vina pentru ca de atatia ani nu am reusit sa ne organizam, sa ne infiintam ca o forma de cooperare. Daca am fi uniti intr-o organizatie mare, am fi mult mai puternici si noi am fi cei care dicteaza preturile pe piata’’, mai spune reprezentantul Asociatiei “Miorita Bihoreana”.

Sursa: stiriagricole.ro

A.M.

Scroll to Top