Copilul amana si iar amana ce are de facut? Este vorba despre PROCRASTINARE. Afla ce este si cum il poti ajuta

Procrastinare“Imi fac temele mai tarziu”, “imi aranjez ghiozdanul mai tarziu”. De cate ori n-ati auzit asta din gura copiilor? Copiii, ca si unii dintre noi, adultii, ar amana responsabiliatile ce le revin la nesfarsit. Iar procesul amanarii intentionate a lucrurilor ce trebuie duse la indeplinire se numeste procrastinare.

 

Cum se simt copiii care procrastineaza?

Amanarea cronica a executarii unor activitati merge mana in mana cu sentimentele de vina si de anxietate. Desi copilul vrea sa-si atinga telurile, uneori emotiile lor interfereaza cu executia. De aceea, emotiile negative preiau controlul. Totusi, exista metode prin care parintii pot interveni, sunt de parere expertii citati de „Huffington Post”. Este nevoie de doar patru pasi simpli prin care va puteti ajuta copiii. Dr. Pychyl, autor al cartii „Cum rezolvam puzzle-ul procrastinarii”, recomanda folosirea unor strategii de schimbare a starii copilului pentru a invinge procrastinarea de la bun inceput. Practic, asta inseama ca micutul isi da seama de starea in care se afla, respectiv faptul ca amana lucrurile importante la nesfarsit, ii recunoaste efectele negative si se foloseste de tehnici simple pentru a depasi starea. Aceasta strategie poate fi invatata si de catre copii.

Ce trebuie sa faca parintii?

Invatati-l pe copil auto-compasiunea

Copilul amana o sarcina si desi pe moment se simte bine, mai tarziu va fi coplesit de remuscari pentru ca nu a facut ce trebuia. Invatati-l sa se ierte. Deja si-a dat seama ce problema are si ca e timpul sa faca o schimbare.

Incurajati copilul sa „calatoreasca in timp”

Trebuie sa-l incurajati sa-si imagineze, sa vizualizeze cum s-ar simti daca ar indeplini sarcina pe care o are de facut si cum s-ar simti daca nu ar indeplini-o. Uneori, au nevoie sa-si imagineze cum ar creste muntele de haine murdare, daca nu si-ar face curat si ordine in camera. Si cum nu ar mai putea sa mearga la pizza cu prietenii.

Aratati-i copilului cum sa abordeze o sarcina

Copiii sunt adesea coplesiti de complexitatea sarcinii pe care o au de indeplinit. Un proiect pentru o prezentare la scoala cere ore intregi de munca si va fi prezentat in cateva minute. Asa ca puneti copilul sa fractioneze sarcina in bucati nu mai mari de 20 de minute. Daca isi propune teluri mai mici, cu singuranta ii va fi mai usor sa atinga telul final.

Asigurati-va ca incepe cu lucrul cel mai facil

Amiralul William H. McCraven, al Marinei SUA, are un discurs minunat si absolut inspirational pe aceasta tema. El spune asa: “Daca vrei sa schimbi lumea, incepe prin a-ti face patul. Daca iti faci patul in fiecare dimineata, iti vei fi indeplinit prima sarcina a zilei. Iti va da un simt al mandriei si te va incuraja si indeplinesti inca o sarcina si inca o sarcina si inca una si inca una. Pana la sfarsitul zilei acea prima sarcina se va fi transformat in multe sarcini indeplinite".

De ce este procrastinarea un subiect atat de important?

Specialistii sustin ca 20% din populatie adopta acest tip de comportament. De exemplu, nu-si platesc facturile la timp, frigiderul este mereu gol, isi pierd locul de munca pentru ca nu termina treaba la timp. In ceea ce-i priveste pe copii, procrastinarea este grava abia cand afecteaza fiecare aspect al vietii copilului: la scoala, acasa si cu prietenii. Alte sfaturi pentru parinti de la specialisti: Parintii pot prezenta sarcinile in termeni concreti ca sa faca sa para mai usoare, mai ales ca procrastinarea nu e ceva innascut. De cele mai multe ori, cei care amana indeplinirea sarcinilor la nesfarsit au avut parinti autoritari. Singura modalitate de a se revolta pentru acesti copii este sa nu execute sarcinile date de parinti. Alti specialisti le atrag atentia parintilor sa nu fie prea duri cu astfel de copii, deoarece, copiii sunt in plina dezvoltare cognitiva, de multe ori ei nu pot sa-si controleze comportamentul si nu e bine sa-i pedepsim. La fel de ingaduitori ar trebui sa fim cu tinerii care nu s-au maturizat inca pe deplin, ei au la fel de multa nevoie sa fie incurajati, ca si copiii.

Care sunt cele mai simple metode de a-i ajuta pe copii?

  • Setati asteptari realiste, nu va asteptati la foarte mult din partea lor;
  • Schimbati metoda de parenting pe masura ce copiii cresc;
  • Nu le spuneti mereu copiilor ce sa faca;
  • Invatati-i sa-si seteze teluri si sa-si observe singur progresele;
  • Fiti intelegatori cu copiii care isi cauta identitatea;
  • Acceptati faptul ca procrastinarea nu este lene. Oamenii care procrastineaza sunt mereu ocupati sa faca altceva decat lucrurile pe care ar trebui sa le faca;
  • Lasati copiii sa sufere consecintele faptelor lor;
  • Amintiti-va ca procrastinarea este comportament invatat.

Asadar, prezenta sau absenta acestui comportament depinde in mare masura de noi parintii, de ceea ce copiii invata de la noi. Daca ne vad ca suntem perseverenti pentru a ne indeplini sarcinile acasa, cu siguranta ca acest tip de comportament isi va gasi rezonanta in felul lor de a fi ca viitori adulti. Daca nu reusim sa profitam de perioada copilariei pentru a le forma deprinderi esentiale cum ar fi indeplinirea sarcinilor la scoala si acasa, le va fi greu sa se adapteze cerintelor vietii de adult independent.

Sursa: totuldespremame.ro

A.D.

Scroll to Top