INTREBAREA ZILEI – PRINDE-MA DACA POTI! Cum vor sa vina parlamentarii in ajutorul cercetatilor penal fugiti peste granita prin modificari legislative?
Last Updated on 15/03/2018 by Iulian Gavriluta

Penali fugitiJurnalistul Virgil Burla anunta ca majoritatea PSD-ALDE, impreuna cu UDMR, pune la cale noi modificari legislative care sa vina in ajutorul celor care au fugit de justitie in strainatate. „Schema e simpla. Inculpatii sustin ca doresc sa dea declaratii in dosar, dar nu se prezinta la proces. Iordache, Toader si UDMR clocesc o modificare legislativa prin care inculpatii condamnati in lipsa pot cere rejudecarea procesului pe motiv ca nu s-au putut apara corespunzator.

Modificarea este deja in pachetul privind schimbarea Codurilor. Imediat dupa sentinta definitiva cele doua se vor prezenta in tara si vor cere reluarea judecatii”, anunta jurnalistul Virgil Burla pe Facebook.

Iata cum arata modificarile legislative sustinute de PSD, ALDE si UDMR:

„Forma adoptata tacit de Senat: La articolul 364, dupa alineatul (6) se introduc doua noi alineate, alin. (7) si (8), cu urmatorul cuprins: ‘(7) Persoana poate fi condamnata in lipsa numai daca a fost citata legal pentru fiecare faza a judecatii sau a intrat prin alte mijloace oficiale in posesia unor informatii cu privire la locul si data procesului, a fost informata despre posibilitatea pronuntarii unei hotarari in lipsa, precum si daca a fost reprezentata de un avocat ales sau desemnat din oficiu si a beneficiat de aparare corespunzatoare in cadrul procesului’. Asta a fost propunerea PSD-ALDE.‘Procedura de punere in executare a unei hotarari definitive pronuntate in lipsa inculpatului poate fi declansata numai daca i s-a comunicat hotararea si numai dupa ce a fost informat in mod expres cu privire la dreptul la o noua procedura de judecata sau la o cale de atac, la care are dreptul sa se prezinte si care permite o noua stabilire a fondului cauzei, inclusiv examinarea unor probe noi care pot conduce la schimbarea hotararii initiale, respectiv daca persoana in cauza declara in mod expres ca nu contesta decizia sau nu solicita o noua procedura de judecata ori nu introduce o cale de extraordinara de atac in termen de 30 de zile de la primirea informatiei legate de hotarare.’ – amendament introdus de UDMR pentru a scapa pielea fugarului Marko Attila care se ascunde la Budapesta, fiind trimis in judecata intr-un dosar ANRP”, adauga Burla. Cei mai importanti fugari, care cauta sa scape de lege, sunt: Sebastian Ghita, Radu Mazare, Alina Bica, Elena Udrea, Marko Attila, Alexandru Adamescu. Membrii familiei Cosma erau si ei plecati din tara cand a avut loc sedinta de judecata in care trebuia sa li se dea sentinta.

A.M.