BUZOIENI CU CARE NE MANDRIM! Roxana MACOVEI – Responsabil cu comunicarea la Ambasada Regatului BELGIEI

Roxana MacoveiDincolo de cuvintele frumoase și imaginea impecabilă a Regatului Belgiei la București este o buzoiancă, Roxana Macovei. Cu delicatete si respect a acordat un interviu reporterului NEWS Buzau.

Rep. N.B. Bine ai „revenit” să spunem la Buzău într-un INTERVIU ALTFEL! Roxana Macovei, am putea spune buzoianca noastră de la Regatul Belgiei la Bucuresti, cea care face, prin cuvinte și fapte, ca Belgia să fie văzută dincolo de clișee. Cine este Roxana Macovei?

 

R. MACOVEI „Buna ziua, mulțumesc frumos pentru oportunitatea acestui dialog. Mă numesc Roxana Macovei, am 32 de ani, m-am născut și am crescut în Buzău. La vârsta de 20 de ani am plecat să urmez facultatea la București, unde am rămas până în prezent. Sunt o persoană iubitoare de liniște și armonie, apreciez stabilitatea, loialitatea, prețuiesc foarte mult familia și prietenii. Îmi place să citesc, să scriu, să petrec timp în natură și (mai nou) să dansez. În același timp sunt destul de emoțională și sensibilă, ceea ce uneori îmi cam dă de furcă, însă cu timpul am învățat să văd în asta şi un dar.”

Rep.N.B. Tânără, inteligentă, ambițioasă, frumoasă și perseverentă. Sunt calitățile perfecte am putea spune. De ce ai ales Ambasada Belgiei, țara care este unul dintre membrii fondatori ai U.E sau Regatul din inima Europei?

R. MACOVEI „Multumesc pentru aprecieri (zambeste elegant n.r.)! Așa cum se întâmplă de obicei, pot spune că ea m-a ales pe mine. Atât în liceu cât și în facultate m-am concentrat pe studiul limbilor străine. După terminarea facultăţii m-am angajat într-o multinațională, ca mulți dintre colegii mei. Acolo am avut ocazia să-mi folosesc cunoștințele lingvistice și am întâlnit oameni minunați care mi-au dat încredere în mine și în capacitățile mele profesionale. Pot spune că perioada petrecută în corporație a fost una foarte benefică, mai ales pentru un om aflat ca mine la început de drum. Privind în urmă îmi dau seama că a fost o școală a disciplinei, ceea ce m-a ajutat foarte mult în parcursul meu profesional. Dar pentru că îmi doream totuși să am o activitate prin care să îmi valorific formația umanistă, am căutat să fac o schimbare. Iar atunci când s-a ivit oportunitatea de a mă alătura echipei Ambasadei Belgiei din București, nu am stat pe gânduri.”

Rep. N.B. Indiscutabil ACASĂ este aici în România, aici la Buzău, dar am convingerea că între români și belgieni sunt și trăsături comune. Am dreptate?

R. MACOVEI „Într-adevăr, Buzăul va fi întotdeauna acasă pentru mine, aici sunt părinții mei și prieteni din copilărie, de aceea revin destul de des și de fiecare dată cu drag. Totodată îmi place să călătoresc și tind să mă atașez destul de ușor de oameni și locuri, ceea ce mă ajută să mă simt puțin „acasă” oriunde mă poartă pașii. „Home is where the heart is”, asa cum spune un proverb. Așa că atunci când am ajuns în Belgia m-am acomodat foarte ușor, a fost o experiență care m–a ajutat să mă deschid și să mă lepăd de multe preconcepții. Mi-a plăcut foarte mult și am lăsat o particică din inima mea acolo, poate și pentru că era prima țară străină pe care aveam ocazia să o vizitez. Deși mă feresc să fac generalizari, cred că belgienii, asemeni românilor, sunt oameni muncitori, modești, dornici să ducă mai departe tradițiile de familie. În special în business transpare foarte mult această atitudine, în Belgia majoritatea companiilor fiind afaceri de familie care s-au dezvoltat cu fiecare generație. Alte trăsături comune ar fi respectul pentru cultură, plăcerea de a citi, dorința de se cultiva în permanență și de a progresa.”  

Rep. N.B. De multe ori esti trup și suflet în organizarea unui eveniment legat de ambasadă, cum vă împărțiți sarcinile? Este un puzzle în care fiecare vine cu „piesa” lui și se compune întregul? Care sunt responsabilităţile tale?

R.MACOVEI „Într-adevăr, organizarea de evenimente reprezintă o componentă consistentă a activității în cadrul ambasadei. De aici vin și multe satisfacții pentru că fiecare eveniment are particularitățile și provocările lui, așa că nu ducem lipsă de diversitate în munca noastră. Am norocul să fac parte dintr-o echipă foarte bine sudată, în care fiecare știe exact ceea ce are de făcut. Pot spune că de-a lungul timpului rolurile au evoluat organic, fiecare dintre noi preluând sarcini în funcție de abilitățile sale dar de și de tipul de personalitate. În ceea ce mă privește, mă bucur că am ocazia să îmi valorific capacitățile de organizare, iar în același timp sunt un fel de „contact point” pentru orice activitate care implică redactare: invitații, articole, comunicate de presă, materiale de promovare. Aceasta este piesa mea din puzzle, iar ca o mică dezvăluire pot să vă spun că, poate nu întâmplător, în copilărie visam să devin jurnalist.”

Rep. N.B. Cum ți-ai caracteriza echipa cu care lucrezi?

R. MACOVEI „Suntem o echipă micuță dar unită și sunt foarte mândră de colegii mei. Uneori colaboratorii noștri sau cei cu care intrăm în contact se declară uimiți de faptul că în spatele evenimentelor și proiectelor noastre se află doar o mână de oameni. Suntem diferiți, avem vârste și preocupări diverse, însă avantajul este că ne completăm foarte bine și învățăm mult unii de la alții, atât din punct de vedere profesional cât și uman. De asemenea, ne sprijinim reciproc și sunt recunoscătoare să am colegi atât de buni, care mi-au devenit între timp și prieteni. De altfel, cred că este important să cultivăm o atmosferă plăcută la locul de muncă, mai ales că de multe ori ne petrecem aici cea mai mare parte din zi.”    

Rep.N.B. Roxana, cum arată o zi de muncă pentru un ofițer de comunicare?

R.MACOVEI „Este dificil să dau un răspuns foarte exact, deoarece nicio zi nu seamănă cu alta. Ca să sintetizez, o mare parte din munca de comunicare constă în promovarea activităților instituției și a Belgiei prin pagina de facebook, dar și prin newsletterul lunar și pe website. Am ales să folosim facebook-ul ca mijloc preponderent de comunicare datorită popularității de care se bucură în țara noastră, dar și pentru că astfel putem încuraja interacțiunea nemijlocită cu publicul, iar noi asta ne dorim, să ajungem mai aproape de oameni. De asemeanea, ziua de lucru poate aduce și întâlniri, ședințe cu echipa sau cu partenerii noștri în vederea pregătirii evenimentelor pe care le organizăm, participarea la diverse acțiuni, vizite de lucru sau deplasări alături de dl Ambasador.”

Rep.N.B. Comunicare...Cum este dincolo de cuvinte? Belgia este o țară cu trei limbi oficiale la Ambasadă predomină limba franceză, limba germană, limba olandeză?

R. MACOVEI "Domnul Ambasador și dna Consul sunt neerlandofoni însă vorbesc fluent și franceza, germana, italiana sau portugheza, eu și colegii mei ne adresăm lor fie în neerlandeză, fie în franceză, între noi vorbim româna, iar când se întâmplă să mai avem și oaspeți lucrurile se complică și mai mult!”

Rep.N.B. În România sunt multe firme din Belgia care au investit capital dar și multe ONG-uri care dezvoltă o serie de proiecte sociale, medicale, culturale. Promovați România și relațiile româno-belgiene, ceea ce este mai mult decat lăudabil. Cât de greu este să te ocupi de imaginea Belgiei astfel încât să cuprinzi tot dar mai ales să aduci acest „TOT” în fața publicului, fie cel din rețelele sociale, fie cel din afara acestora?

R.MACOVEI „La Ambasadă ne-am asumat misiunea de a promova Belgia și relațiile româno-belgiene dincolo de clișeele culturale, atât online cât și offline. Punem un mare accent pe prezența belgiană în România, și anume companii, ONG-uri, oameni de afaceri belgieni care au ales să se mute în România sau să locuiască pentru o vreme aici. De multe ori aceștia din urmă sunt sursa unor povești de viață surprinzătoare, care inspiră, mobilizează și dovedesc că relațiile legate la firul ierbii, prin colaborarea directă dintre oameni, sunt cele mai durabile. Prin activitatea noastră de comunicare am încercat să suprapunem chipuri și fapte concrete unui concept abstract: relațiile dintre două țări. Uneori este dificil să alegem dintre diversitatea de subiecte și publicuri care alcătuiesc acest tot, însă este o provocare frumoasă. Sperăm ca prin tot ceea ce facem să reuşim să dăm puţin la o parte vălul de mister care învăluie de obicei activitatea diplomatică în percepţia publică şi astfel să oferim un răspuns articulat la o întrebare frecventă: Ce face, de fapt, o ambasadă?”     

Rep.N.B. Dintre curiozitățile Belgiei am putea enumera multe dar faptul că autostrăzile lor se văd de pe lună, că dețin un record mondial pentru castele, că produc ciocolată de aproape 400 de ani sau că Anvers este capitala mondială a diamantelor sunt niște „detalii” care o fac unică. Cum este pentru tine Belgia?

R.MACOVEI „Pentru mine Belgia are un loc aparte pentru că o asociez cu prima ieșire „în afară”, cu perioada de început a studenției mele. Este țara în care am deschis ochii asupra alterității, ca să spun așa, unde m-am vindecat de multe clișee și păreri preconcepute despre „ceilalți”. Este incredibil câtă deschidere îți poate da experiența de a locui pentru un timp într-o altă țară,iar Belgia a făcut asta pentru mine. De aceea când spun Belgia mă gândesc la civilizație, diversitate și …un orizont mai larg prin care privesc lumea.”

Rep. N.B. Belgia este recunoscută și ca o țară în care plouă foarte des dar niciun turist nu trece asta la lucrurile mai puțin bune. Dimpotrivă… Cum reușește Belgia să se facă iubită de turiști? Cum promovați aici acest schimb intercultural?

R. MACOVEI “Cred că Belgia reușește să facă acest lucru prin respectul față de valorile sale și față de moștenirea sa istorică, prin atenția cu care cultivă atât o relație de prețuire față de trecut, cât și una de deschidere față de modernitate. Este un aspect care m-a frapat de la bun început, devotamentul cu care belgienii știu să își pună în valoare fiecare obiectiv turistic, grija cu care sunt întreținute clădirile sau punctele de atracție cu rezonanță culturală. Prin activitățile noastre de comunicare încercăm să aducem în atenția publicului o imagine mai cuprinzătoare a Belgiei. Aceasta include promovarea potențialului turistic dar și evidențierea unor fațete ale culturii pop, precum festivalurile de stradă, care atrag tot mai mulți turiști an de an. De asemenea, există numeroase organizații belgiene de tineret active în domeniul schimburilor interculturale și noi oferim o platformă pentru ca aceste inițiative să devină mai vizibile și, sperăm, mai apreciate.”    

Rep. N.B. Ești o buzoiancă cu care ne mândrim, ne-ai plimbat tur-retur București-Bruxelles, România-Belgia și ai făcut-o într-un mod admirabil. Am stat cu tine la un pahar de vorbă despre cultură, oameni, povești….Este luna martie, îți dorim să duci mai departe cuvintele frumoase despre o țară admirabilă, să îmbraci ia muntenească în Belgia și să fii mândră că ești buzoiancă, că ești româncă. La mulți ani, o primăvară frumoasă!ÎȚI MULȚUMESC!

R. MACOVEI "Si eu va multumesc pentru ocazia de a reveni acasa. In incheiere as vrea sa adaug ca sunt convinsa ca exista multi alti buzoieni care au facut si fac lucruri mult mai importante, eu nu consider ca fac ceva deosebit. Pur si simplu se intampla sa lucrez intr-un loc care are o anumita rezonanta. Sunt constienta de asta si incerc sa imi fac treaba cat pot de bine."

Alina DRAGOMIR