Primarii interesati sa inceapa sau sa continue lucrarile de cadastru general pot solicita incepand din aceste zile fonduri de la Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, care dupa simplificarea procedurilor de licitatie spera sa inregistreze peste un milion de imobile in 2018.
Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliare (ANCPI) a alocat pentru acest an un buget de peste 400 mil. lei pentru inregistrarea imobilelor in cadrul Programului National de Cadastru si Carte Funciara 2015-2023 (PNCCF). Pentru a grabi procesul, agentia a simplificat procedurile de licitatie. Astfel, numarul minim de imobile din cadrul unui sector cadastral scos la licitatie a fost injumatatit, iar autorizatii care executa lucrari de inregistrare sistematica a imobilelor in zone greu accesibile vor primi un pret mai mare. Modificarile aduse legilor in vigoare prevad majorarea sumei de 60 de lei/imobil, decontata in prezent de ANCPI. Concret, suma decontata creste proportional cu gradul de dificultate al lucrarii (ex. zone de munte, deal, etc), putand ajunge pana la 132 de lei/imobil in zonele mai greu accesibile. La multe licitatii organizate anul trecut de primarii din localitatile de deal sau munte nu s-a prezentat nimeni din cauza sumelor prea mici, motiv pentru care contractele de finantare incheiate cu oficiile de cadastru au fost reziliate.
Anul acesta, fiecare primarie poate primi 155.000 de lei pentru lucrari de cadastru in cadrul PNCCF, buget crescut fata de 150.000 lei, cat era in 2017, sau 135.000 de lei, in 2016. Potrivit legii, au prioritate sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructura de interes national si terenuri agricole subventionate prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), de la Comisia Europeana. ANCPI si-a propus sa inregistreze, din bani publici, peste un milion de imobile doar in 2018, iar pana in 2020, sa inregistreze toate terenurile agricole care fac obiectul subventiilor platite din fonduri europene, a declarat pentru Capital Radu Codrut Ștefanescu, presedintele director-general al agentiei.
Drum lung
Ținta este ambitioasa, in contextul in care de la demararea programului, in 2015, si pana acum au fost cadastrate circa 700.000 de imobile. In primele doua luni ale acestui an au fost eliberate, gratuit pentru cetateni, peste 45.000 de carti funciare. Judetul cu cel mai mare numar de carti funciare este Dolj, cu 21.439 de imobile inregistrate de la inceputul anului. Este urmat de Arad, cu 4.621 de carti funciare, apoi Alba, cu 3.630 de carti funciare, Ialomita, cu 3. 055 de carti funciare, Olt, cu 1.968 de carti funciare, Bacau - 1.677 de carti funciare, Bistrita Nasaud - 1.117 de carti funciare, Caras-Severin - 640 de carti funciare, Bihor - 638 de carti funciare si Timis, cu 635 de carti funciare. In acest an, ANCPI va demara procedurile pentru scoaterea la licitatie a imobilelor din 660 de comune, care vor fi inregistrate in evidentele de cadastru si carte funciara cu ajutorul fondurilor europene, urmand ca acestea sa fie impartite in trei loturi. Obiectivul programului este inregistrarea gratuita a tuturor imobilelor (terenuri, case, apartamente) din
O persoana fizica sau juridica va beneficia de inregistrarea gratuita a proprietatilor pe care le detine in momentul in care incep lucrarile de cadastru sistematic in primaria pe raza careia se afla imobilele. PNCCF este finantat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar si din fonduri externe obtinute prin Programul Operational Regional, in cuantum de aproximativ 312 de milioane de euro. De asemenea, in cadrul acestui proiect o alta sursa de finantare poate fi bugetul local.
Sursa: capital.ro
E.S.