Ce spuneti de asta? Ne inunda gunoaiele! Fermierii risca sa li se confiste utilajele agricole. Vezi in ce conditii si de ce
Last Updated on 12/03/2018 by Iulian Gavriluta

gunoaie menajereAni la rand, fermierii din judet si nu numai isi arunca deseurile pe terenurile lor, crezand ca este de ajuns sa fie pamanturile lor si sa faca ce vor pe proprietate. Nimic mai fals! In curand, buzoienii cu astfel de indeletnicire neonorabila trebuie sa fie foarte atenti: PROIECT DE LEGE! Cresc amenzile pentru abandonarea deseurilor pe terenuri, iar sanctiunile complementare merg pana la confiscarea masinilor cu o masa mai mare de 3,5 tone.

 

Fermierii trebuie sa fie atenti cu depozitarea deseurilor si sa refuze sa transporte deseuri cu utilajele agricole. Acest lucru poate duce la plata unei amenzi cu un cuantum maxim de 40.000 de lei si la confiscarea utilajului agricol, anunta un proiect pentru modificarea Legii 211/2011 privind regimul deseurilor. Proiectul este initiat de liberali si se afla, in prezent, in dezbaterea Camerei Deputatilor.

Situatia nu e simpla deloc

Evident, c ainitiatorii Proiectului de lege s-au gandit si la cei care transporta neautorizati deseurile, pe pamanturile altora. La fel, exista transportatori neautorizati care recurg la practici neconcurentiale, aplicand costuri mult mai mici decat operatorii economici autorizati, preiau de la populatie deseurile din constructii si le depun la intamplare, fara a exista documente care sa precizeze detinatorul, locul de destinatie, tipurile de deseuri, locul de incarcare, cantitatea de deseuri si codificarea deseurilor, conform legii. Sub presiunea acestui fapt, chiar si prestatorii autorizati tind sa renunte la practicile conforme privind gestionarea deseurilor din constructii, argumenteaza initiatorii proiectului in Expunerea de motive pentru modificarea legii. Astfel, prin noile modificari in lege sunt interzise colectarea si transportul in vederea eliminarii deseurilor de orice tip de catre operatori economici nelicentiati si neautorizati din punct de vedere al protectiei mediului pentru operatiile respective sau de catre persoane neautorizate.

Amenzile care se percep la acest moment sunt mici prin comparatie cu impactul major pe care-l are depozitarea necontrolata a acestor deseuri si cu taxele de depozitare care au crescut pana-n 2017. Prin urmare, amenzile pentru persoane fizice care erau de la 1.000 de lei la 3.000 de lei au crescut la minim 3.000 lei si pana la maxim 6.000 de lei. Pentru persoanele juridice amenzile sunt intre 20.000 de lei si 40.000 de lei.

Ne inunda gunoaiele. Ce e de facut?

Avand in vedere ca pentru deseurile abandonate nu exista obligativitate de ridicare-curatare-eliminare, e necesara introducerea unei prevederi in acest sens, rin instituirea unei sanctiuni drastice, pentru a nu incuraja depozitarea deseurilor in locuri nepermise. Pe langa terenurile care sunt scoase din uz prin ocuparea lor, printre deseurile inerte pot fi colectate si transportate si deseuri periculoase (tuburi fluorescnete, contactori, baterii, tuburi de vopsea, materiale polimerizate, cherestea impregnata sub presiune, azbest, etc) cu efecte ireversibile asupra mediului si sanatatii. (...)

Consideram ca introducerea sanctiunii complementare de ridicare a deseurilor abandonate si curatarea terenului va degreva autoritatile publice de costurile operatiunilor de ridicare/curatare/eliminare a deseurilor care adeseori sunt mai ridicate decat amenzile incasate si va integra mai bine in dispozitiile legii principiul: poluatorul plateste.

Cu privire la constituirea sanctiunii complementare de confiscare a mijlocului de transport cu o masa mai mare de 3,5 tone pentru deseurile abandonate de catre persoanele fizice si juridice, aceasta se va aplica pentru utilizarea mijloacelor de transport marfa de peste 3,5 tone pentru realizarea de operatiuni economice ilicite cu impact negativ deosebit de grav asupra mediului inconjurator, apreciem ca pot fi descurajate (astfel de operatiuni economice ilicite n.r.) doar prin introducerea sanctiunii complementare a confiscarii, se mai arata in Expunerea de motive.

E.S.

SURSA: Ministerul Agriculturii, CDEP, agroinfo