PREMIERA IN ROMANIA! Primul functionar public robot care va purta numele de Antonia. Cat mai multi ar reduce costurile cu salariile?
Last Updated on 11/03/2018 by Iulian Gavriluta

Functionar virtualPrimaria Cluj-Napoca va fi prima institutie din Romania care va avea primul functionar public virtual, anunta primarul Emil Boc. “Numele acelui functionar public virtual este Antonia şi va face doua lucruri: acum, din prima etapa din 15 aprilie, va fi functional pentru a redirectiona cererile online depuse de cetateni.

Daca e o cerere pentru parcare ea intra la primarie la ghiseul nostru de pe strada Motilor, de acolo la registratura apoi functionarul o directioneaza spre alt functionar. Acum, toate aceste cereri care se depun online, intra în baza de date a primariei şi acest functionar virtual o distribuie la parcari, de exemplu sau poate fi o cerere de acordare de locuinta sau de cumparare teren la Serviciul Patrimoniu. Antonia va fi acel functionar virtual care va face instant acest lucru, nu va mai pierde o zi cum pierzi acum cand vine de la functionar ca sa distribuie cererea spre serviciul respectiv. Ea va merge automat, instant, la serviciul de specialitate”, a dezvaluit Boc. Deocamdata, Antonia va fi limitata de tehnologie. “La aceste cereri care se depun online cetateanul bifeaza casuta. De exemplul cetateanul vrea cerere pentru a se toaleta spatiul verde din fata blocului. Şi bifeaza spatiul verde. Antonia vede ca a bifat asta şi trimite la spatii verzi. Daca cetateanul a bifat greşit Antonia nu poate deocamdata sa verifice continutul cererii, cel de la Spatiul Verde va vedea ca de fapt e o cerere pentru cimitir, pentru altceva, şi o va redirectiona spre serviciul respectiv”, a mai spus primarul. Emil Boc spune ca în jumatate de an cetatenii o vor cunoaşte pe Antonia. “Dupa aceea, în 6 luni de zile vom avea efectiv o locatie, unde un functionar public virtual, un robot, va fi 24 de ore din 24 la dispozitie pentru a primi cereri virtuale şi pentru a putea face plati cu cardul şi vei putea 24 de ore din 24 sa mergi la o locatie a primariei în care vei avea în fata ta un functionar public virtual cu care vei putea interactiona prin mijloacele tehnologiei, inclusiv prin plata cu cardul a impozitelor şi taxelor locale. Nu mai trebuie sa mergi în timpul orelor de program. Încercam sa tinem şi noi pasul cu oraşul care e un oraş viu, dinamic, digital”, a concluzionat Boc.

Sursa: administratie.ro

A.M.