Legea zgomotului le vine de hac vecinilor zgomotosi, dar si protestarilor de la Guvern. O lege initiata de cei de la USR prin care zgomotele produse de diferite persoane care ii deranjeaza astfel pe vecini ar urma sa fie pedepsite prin amenzi usturatoare, a fost adoptata de Senat.
Pe de alta parte, propunerea a inceput deja sa fie criticata pe retelele de socializare deoarece creeaza, de exemplu, contextul legal care sa permita amendarea protestatarilor din fata Guvernului. Mai mult, limitele maxime de zgomot impuse de Legea zgomotului ar fi de o severitate excesiva. Legea zgomotului modifica si completeaza Legea nr. 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice. Mai exact, legea zgomotului interzice „tulburarea, fara drept, a linistii persoanelor din locuinte sau din alte imobile cu functiuni echivalente locuirii, precum camine liceale ori studentesti, camine de batrani, centre de adapost, centre de plasament, centre maternale, hoteluri, moteluri, pensiuni, cabane sau altele asemenea, intre orele 7,00 – 14,00 si 16,00 – 23,00, de catre orice persoana, prin depasirea nivelului de presiune acustica de 35 dB, masurat in interiorul camerei, cu ferestrele inchise, ca urmare a producerii de zgomote, larma, strigate, tipete ori alte manifestari similare sau a folosirii oricarui aparat, obiect sau instrument muzical”.
In intervalul 14,00 – 16,00 (considerat de regula „perioada de liniste”) nivelul maxim de zgomot care e acceptat este si mai scazut, fiind de 30 dB, „masurat in interiorul camerei, cu ferestrele inchise”. Legea zgomotului interzice si tulburarea linistii persoanelor din case si alte imobile dedicate locuirii intre orele 23,00 – 7,00 de catre orice persoana, prin depasirea nivelului de presiune acustica de 30 dB, masurat in interiorul camerei, cu ferestrele inchise, prin urmatoarele modalitati:
– producerea de zgomote, larma, strigate, tipete ori alte manifestari similare
– folosirea oricarui aparat, obiect sau instrument muzical
– prin realizarea de lucrari de constructii, reparatii, amenajare, renovare ori altele asemenea, cu exceptia lucrarilor care au caracter urgent
Noua lege sanctioneaza si tulburarea activitatilor institutiilor publice, mai precis „tulburarea, fara drept, a activitatilor desfasurate in cladirile in care functioneaza institutii de invatamant, spitale sau alte centre de ingrijire medicala, instante de judecata, alte autoritati publice centrale ori locale, institutii pbulice, regii autonome, societati reglementate (…), lacase de cult, partide sau alte formatiuni politice, organizatii guvernamentale ori neguvernamentale, ambasade sau reprezentante ale altor state ori ale organizatiilor internationale de pe termitorului Romaniei, in timpul programului de functionare, daca acesta se incadreaza intre orele 7,00 – 23,00, de catre orice persoana, prin depasirea nivelului de presiune acustica de 45 dB, masurat in interiorul camerei, cu ferestele inchise” prin urmatoarele modalitati:
– zgomote, larma, strigate, tipete sau alte manifestari similare
– folosirea oricarui aparat, obiect sau instrument muzical
Legea zgomotului – amenzi de pana la 1.500 de lei
Amenzile pentru incalcarea noilor prevederi ale legii pornesc de la 200 de lei si ajung pana la 1.500 de lei. Propunerea legislativa a fost adoptata de Senat cu 80 de voturi „pentru”, unul „impotriva” si o abtinere, noteaza hotnews.ro. Legea va fi dezbatuta de Camera Deputatilor in calitate de for decizional. Potrivit portalului de sanatate webmd.com, o conversatie normala are 60 de decibeli.
- Fosnetul frunzelor, muzica in surdina si soaptele au 30 dB.
- Zgomotul tipic dintr-o locuinta este de 40 dB.
- Un frigider produce 32 – 47 dB.
- Zgomotul dintr-un birou sau dintr-o masina care merge cu 100 km/h este de 70 dB.
- Un aspirator sau un radio produce, in medie, 75 dB.
- Zgomotul din trafic, un restarant zgomotos – 80-89 dB.
- O masina de taiat iarba 90 dB, iar un claxon de masina 110 dB.
- O motocicleta, un ATV – 96-100 dB.
Sunetele de peste 85 dB pot provoca pierderea auzului, insa acest lucru depinde foarte mult de perioada de expunere.
Sursa: greatnews.ro
E.S.