UPDATE – Se ascut cutitele la intalnire! LIVE – Congresul PSD – “pas cu pas”. Cele doua tabere social-democrate se confrunta fata in fata. Alegeri pentru o noua conducere nationala – presedinte executiv, secretar general si 16 vicepresedinti (FOTO/VIDEO)
Last Updated on 10/03/2018 by Iulian Gavriluta

PSD BuzauCirca 4000 de delegati PSD participa sambata la Congresul extraordinar al partidului, organizat la Sala Palatului din Bucuresti, incepand cu ora 11.00. Acestia vor adopta o serie de rezolutii ale partidului si vor vota pentru noul Birou permanent national al partidului: 16 vicepresedinti - cate un barbat si cate o femeie pentru fiecare dintre cele opt regiuni de dezvoltare, un presedinte executiv si un secretar general.

 

Singurele competitii sunt pentru pozitia de numar doi in partid - unde Viorica Dancila, sustinuta de Liviu Dragnea, candideaza impotriva deputatului Nicolae Banicioiu si senatoarei Ecaterina Andronescu, si pentru vicepresedintele barbat pe zona Muntenia, unde se lupta Adrian Tutuianu (PSD Dambovita) si Serban Valeca (PSD Arges). De asemenea, Codrin Stefanescu va candida impotriva lui Marian Neacsu pentru mandatul de secretar general al partidului, insa Neacsu are de partea sa sustinerea declarata a majoritatii organizatiilor.La Congres nu participa niciun fost lider al partidului. In primul rand, la Congresul de sambata se vor vota modificari la statut, pentru a putea fi implementat noul sistem de alegere a vicepresedintilor regionali (mai jos, candidatii si cum se impart regiunile).

Delegatii vor vota si cateva documente - o rezolutie care va face referire la Justitie, un document privind "Romania europeana" realizat de europarlamentarii PSD Victor Bostinaru si Dan Nica, precum si una privind economia.

Lista completa a candidaturilor:

Pentru presedinte executiv: Viorica Dancila, Ecaterina Andronescu, Nicolae Banicioiu

Vicepresedinti pe regiuni:

  • Bucuresti - Ilfov: Gabriela Firea (Bucuresti-Ilfov), Robert Negoita (Sector 3)/ Daniel Florea (Sector 5)
  • Sud-Vest (Dolj, Gorj, Olt, Mehedinti, Valcea): Lia Olguţa Vasilescu (Dolj) și Paul Stănescu (Olt)
  • Sud Muntenia (Arges, Calarasi, Dambovita, Teleorman, Giurgiu , Ialomita, Prahova): Carmen Dan (Teleorman) si Serban Valeca (Arges)/ Adrian Tutuianu (Dambovita)/ Catalin Radulescu (fara sustinerea organizatiei Arges, va fi invalidata)
  • Centru (Alba, Brasov , Covasna, Harghita, Mures, Sibiu ): Roxana Manzatu ( Brasov ) si Gabriel Trif ( Sibiu )
  • Sud-Est ( Braila , Buzau , Constanta , Galati , Vrancea, Tulcea): Mirela Furtuna (Tulcea, este insa deputat de Bucuresti) si Marian Oprisan (Vrancea). De mentionat ca liderul PSD Buzau, deputatul Marcel Ciolacu a anuntat ca va sustine candidatura liderului de la Vrancea, Marian Oprisan.
  • Vest ( Arad , Caras Severin, Hunedoara, Timisoara ): Natalia Intotero (Hunedoara) si Mihai Fifor ( Arad )
  • Nord-Vest (Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu Mares, Salaj): Doina Pana (Bistrita-Nasaud) si Gabriel Zetea (Maramures)
  • Nord-Est ( Bacau , Botosani, Iasi , Neamt, Suceava, Vaslui): Doina Federovici (Botosani) si Gabriel Vlase ( Bacau )

Dintre cei care candideaza, doar trei ocupa si in prezent functia de vicepresedinte: Gabriela Firea, Doina Pana si Gabriel Vlase. De altfel, candidatura lui Vlase este o surpriza, pana joi fiind vehiculat numele liderului PSD Vaslui Dumitru Buzatu pentru aceasta functie. Acesta a anuntat insa ca nu isi doreste sa candideze.

Cine ocupa pana azi functii de vicepresedinti: Mihai Tudose, Gheorghe Simon, Georgian Pop, Ionut Vulpescu, Gabriel Vlase, Victor Negrescu, Viorel Stefan, Lia Olguta Vasilescu, Doina Pana, Gabriela Firea, Rovana Plumb.

Un Congres neasteptat

Convocarea Congresului extraordinar pentru luna martie a fost o surpriza totala, inclusiv pentru liderii partidului. Liviu Dragnea a facut acest anunt pe 14 februarie jurnalistilor, inaintea unei sedinte a Comitetului Executiv national, apoi a facut acelasi anunt si in sedinta. La acel moment, nu s-a vorbit despre alegeri, insa pana la urma s-a luat decizia sa fie alesi si vicepresedintii, asta desi acestia se afla la jumatatea mandatului - au fost alesi in octombrie 2015, in aceeasi perioada in care a fost ales si Liviu Dragnea presedinte, precum si presedintele executiv - functie ocupata de Niculae Badalau doar din decembrie 2016, si secretar general. Liviu Dragnea a convocat Congresul invocand nevoia pentru "relansarea programului de guvernare" si "punerea in matca lor a institutiilor de forta".

El a insistat ca este "prea devreme" ca la acest congres sa fie stabilit candidatul la prezidentiale. Intrebat daca va cere un vot de incredere din partea delegatilor, el a raspuns afirmativ. Ulterior insa, aceasta idee a picat. Dragnea a precizat ca, in CEx, colegii sau au fost impotriva ideii unui vot de "validare" a sa. Discursurile programate: Sergei Stanishev, Calin Popescu-Tariceanu, Vladimir Cebotari, Liviu Dragnea, Viorica Dancila

Sursa: hotnews.ro, adevarul.ro, Facebook

FOTO - adevarul.ro

UPDATE 4 - Marian Oprișan - Președintele PSD Vrancea, a fost ales vicepreședinte al Partidului Social Democrat pentru regiunea de Sud Est. Au fost 623 voturi pentru și 8 voturi nule.

 

UPDATE 3 - Se ascut cutitele in PSD, la Congres. Au aparut nemultumiri pe fata si declaratii oficiale din aprtea lui Banicioiu si Andronescu - "poate se uita si organizatorii Congresului la TV, suntem impreuna si total nemultumiti....organizatorii nu vor sa se intalneasca cu noi de azi dimineata...una s-a declarat si alta s-a intamplat!". Lideri ai PSD spun ca nu au fost lasati sa vorbeasca de Liviu Dragnea, inainte de vot....au vorbit numai Dragnea si Dancila.

UPDATE 2 - Dragnea, Dancila si Firea au ajuns la primul rand in sala, unde se afla, printre altii, Mihai Tudose, Nicolae Banicioiu si Ecaterina Andronescu.

UPDATE 1- Cativa protestatari care au venit in fata Salii Palatului si au strigat impotriva PSD au fost ridicati de jandarmi

Ordine zi Congres PSD

 

Congres PSD