Ce parere aveti, va fi mai bine? Programul „Cornul si Laptele” a fost anulat

Corn si lapteElevii vor primi la scoala produse de panificatie, lactate, fructe si legume, prevede o lege promulgatala inceputul saptamanii de presedintele Klaus Iohannis. Concret, pe parcursul saptamanii scolare, unui elev i se vor acorda gratuit doua portii de fructe si/sau legume, doua portii de lapte si o portie de produse lactate. 

 

Fiecare dintre aceste categorii va fi combinata cu produse de panificatie (din faina integrala, fara adaos de zahar, indulcitori si alti aditivi alimentari). Astfel, portia de fructe si/sau legume va fi insotita de o portie de biscuiti sau covrigi uscati, iar portia de lapte si produse lactate va fi insotita de un corn sau baton. In privinta fructelor si legumelor, elevii vor primi din urmatoarele: mere, pere, struguri de masa, prune, sau salate de morcovi cu pastarnac, telina, sfecla rosie, ardei grasi si castraveti proaspeti. Fructul trebuie sa aiba cel putin 100 grame, iar portia de legume trebuie sa aiba cel putin 200 grame. Salatele de legume vor fi servite in stare proaspata

Ce conditii trebuie sa respecte produsele

Potrivit legii, fructele si legumele distribuite vor fi sanatoase, spalate si fara urme de atacuri de boli si daunatori, fara umiditate externa in exces si fara miros sau gust strain. De asemenea, laptele va fi fara adaos de lapte praf, tratat termic, pasteurizat, fara adaos de zahar sau alti indulcitori. Aceleasi cerinte sunt valabile si pentru produsele lactate. Portia de lapte distribuita are 200 ml, iar portia de produse lactate distribuita are 125 grame. Limita valorica cheltuita de autoritatile locale (din fonduri europene) pentru fiecare portie va fi de 0,6 lei pentru fructe si legume; 0,88 lei pentru lapte si produse lactate si 0,57 lei pentru produsele de panificatie. Reprezentantii Ministerului Educatiei spun ca momentan nu se stie data la care elevii vor avea pe banci aceste produse,desi masura ar fi trebuit aplicata inca de la inceputul anului scolar curent. „La momentul acesta s-a finalizat doar partea de legislatie. Acum trebuie sa fie constituite niste comisii speciale, formate atat din inspectorii din zona respective cat si de reprezentanti ai autoritatilor locale si directiilor sanitare, care sa organizeze licitatie pentru producatori si distribuitori. Asadar, procesul va depinde de autoritatile locale. In functie de cum se vor misca acestea, elevii si prescolarii vor beneficia de aceste produse cat mai repede. Cert este catre buie sa inceapa aplicarea inainte de incheierea anului scolar 2017-2018“, a explicat secretarul de stat pe invatamantul preuniversitar, Ariana Bucur. 225.000 de copii romani se duc zilnic flamanzi la culcare. De cealalta parte, medicul nutritionist Corina Zugravu apreciaza faptul ca elevii vor manca la scoala hrana sanatoasa. „Consumul de fructe si legume in randul copiilor este inca relativ scazut. Or, prin aceasta masura ne-am asigura ca cei mici, macar la scoala, vor beneficia de mancare sanatoasa. Ceea ce este important daca ne uitam la faptul ca populatia infantila din Romania prezinta una dintre cele mai mari rate la obezitate si diabet din UE. Desigur, portiile ce vor ajunge la copii reprezinta doar niste gustari. Ele nu acopera nici pe departe aportul de nutrienti pentru un copil care poate nu are ce sa manance acasa“, a explicat medicul , facand referire la un studiu realizat de World Vision Romania care arataca225.000 de copii romani se duc zilnic flamanzi la culcare.

La ce programe alimentare mai viseaza                                                                                                                                         Guvernul Programul „Masa Calda“, care prevede un meniu gatit sau un pachet alimentar, se aplica in momentul de fata doar in 100 de scoli, desi ar fi trebuit sa fie introdus in toate unitatile din invatamantul preuniversitar. Asta dupa ce programul a mai fost pilotat anul trecut in 50 de scoli. Motivul: inca nu avem infrastructura si resursele necesare pentru a prepara si/sau transporta in conditiile prevazute de lege, indeosebi cele de tip sanitar, explicau vara trecuta reprezentantii Ministerului Educatiei. Un alt program, care deocamdata este la nivelul de proiect de lege, prevede oferirea unui borcan de miere pe luna pentru copiii de la gradinita si ciclul primar.

A.M.

Scroll to Top