Ministerul de INTERNE si cel de EXTERNE se “tin” de SMS-uri! Fiecare posesor de pasaport o sa fie notificat printr-un mesaj scurt pe telefon cu privire la faptul ca urmeaza sa le expire pasaportul. E bine, e rau?
Last Updated on 08/03/2018 by Iulian Gavriluta

sms pasaport expirarePotrivit anuntului oficial al Institutiei Prefectului Judetului Buzau, in cadrul demersurilor derulate in comun de Ministerul Afacerilor Interne, prin Directia Generala de Pasapoarte, si Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Consular, pentru eficientizarea procesului de eliberare a pasapoartelor, incepand de miercuri, 7 martie a.c., cu sprijinul Companiei Nationale Imprimeria Romana, va deveni functional sistemul de notificare a cetatenilor romani cu privire la faptul ca urmeaza sa le expire pasaportul.

Astfel, detinatorii de pasapoarte, care au comunicat la depunerea ultimei cereri un numar de telefon valabil, vor primi un SMS prin care vor fi informati ca le expira pasaportul, cu una pana la trei luni inainte. Prin acelasi mesaj, cetatenii vor fi incurajati sa se programeze din timp pentru a evita timpii mari de asteptare din perioada de vara. Textul mesajului va fi: „Pasaportul dvs. va expira in curand. Pentru reinnoire, programati-va online pe epasapoarte.ro (Romania) sau econsulat.ro (strainatate)“. Pentru SMS-urile transmise la nivel national, va figura ca semnatar D.G. Pasapoarte, iar in strainatate, Departamentul Consular. Mesajele vor fi trimise de la numarul scurt 1813, la eticheta de expeditor figurand termenul PASAPOARTE. De asemenea, in luna martie a.c., vor primi un SMS de notificare cetatenii carora le-a expirat pasaportul in ultimele 6 luni. Sistemul informatic a fost pus la dispozitie de integratorul proiectului Sistemul Informatic Integrat de Management al Documentelor de Calatorie – E-Pass, Compania Nationala Imprimeria Nationala, in urma unei proceduri de achizitie derulata prin SEAP. Printre demersurile initiate de MAI si MAE pentru simplificarea procedurilor de obtinere a pasaportului si de reducere a aglomeratiei de la structurile de pasapoarte, care se inregistreaza mai ales vara, se numara interconectarea sistemelor informatice ale celor doua ministere, masuri pe linie legislativa (ex. proiectul de lege pentru cresterea valabilitatii pasapoartelor), de resurse umane (ex. incadrarea de personal din sursa externa pentru serviciile de pasapoarte) precum si organizarea unei campanii de constientizare a cetatenilor cu privire la necesitatea de a-si face pasaport din timp pentru a evita aglomeratia din perioada concediilor. Sloganul campaniei este ”Anul are 12 luni, nu astepta vara! Documentele de calatorie pot fi facute din timp.”

E.S.