Buzoieni, vi se pregateste ceva! Aveti cumva un site cu domeniu .ro ? Aveti grija sa nu il pierdeti! Vedeti aici ce trebuie sa faceti in aceste sens
Last Updated on 08/03/2018 by Iulian Gavriluta

expirare domenii ro rotldValul de bloggeri, vloggeri sau cum li se mai zice pare sa se domoleasca, mai ales prin faptul ca autoritatile romane care detin domeniile cu terminatia RO impun reguli noi pentru posesorii de siteuri. Potrivit specialistilor de la ZAO media… “ inevitabilul s-a intamplat”. Se zvonea de aprox 7 ani ca se va introduce si la noi ca in orice alta tara o taxa anuala pentru domeniile .ro.

Introducerea acestei taxe a tot intarziat pana anul asta dar, acum a inceput sa se puna in practica. Asa cum anunta oficial ROTLD aici https://rotld.ro/blog/introducerea-serviciului-de-inregistrare-si-mentenanta-anuala-pentru-domeniile-ro/ de acum se va plati o taxa anuala de mentenanta cu valori diferite, in functie de registratarul direct al domeniului pentru orice site cu domeniul .ro chiar daca el a fost initial inregistrat "pe viata" adica pe o perioada nedeterminata. Domeniile înregistrate înainte de 01.03.2013 vor primi minim 3 luni perioadă de grație pentru plata serviciului de mentenanță. Astfel, primele domenii vor expira începând cu 01.06.2018.

Cum sa evitati pierderea domeniului .ro

1. Va trebui sa verificati aici ce domenii detineti dupa adresa de email: daca aveti domenii inregistrate pe mai multe adrese de email, verificati pe fiecare. Veti primi pe email lista cu ele.

Link verificare domenii dupa email: https://forms.rotld.ro/domain_list_finder/?lang=ro

2. Apoi ​intrati aici: http://rotld.ro/whois/ si scrieti adresa domeniului din lista primita sau al domeniului pe care stiti ca il detineti (fara http sau www doar numele si extensia .ro, ex: google.ro ).

Va afisa mai jos niste informatii despre domeniu, printre care si "Data Expirării": o sa spuna acolo cand expira domeniul si cand trebuie platit ptr reinnoire / mentenanta.

3. Contactati registratarul de unde ati inregistrat domeniul initial pentru achitarea noii taxe de reinnoire a lui.

Daca taxa de mentenanta nu se plateste la timp, domeniu va expira si poate fi inregistrat de catre altcineva! Aveti grija sa verificati asta cat mai repede posibil! Daca va putem ajuta cu ceva nu ezitati sa ne contactati. Multumesc”.

SURSA: Adrian - ZAO Media