Vrei sa stii CUM VA FI VREMEA DE PASTE? Anuntul meteorologilor pentru perioada urmatoare te va surprinde
Last Updated on 06/03/2018 by Iulian Gavriluta

Vremea Paste 2018Luna februarie s-a incheiat cu ninsori abundente, cand romanii se asteptau mai putin, se pare si in lunile urmatoare vremea ar putea schimbatoare. Meteorologii au anuntat ca este posibil ca anul acesta vremea de Pasti sa nu fie foarte frumoasa, avand in vedere ca va fi la inceputul lunii aprilie.

 

 

Invitata in cadrul unei emisiuni TV, meteorologul Florinela Popa a explicat cum va fi vremea la inceputul lunii aprilie si care sunt prognozele.

Si in meteorologie lucrurile evolueaza in privinta modelarii numerice, modelele se perfectioneaza si tot timpul tinem cont de aceasta evolutie fluida. Obisnuiam ca pana acum 5 – 6 ani, nu doar noi, romanii, ci la nivel global, sa ne raportam la perioada 1960 – 1991 ca medie atunci cand spuneam mai cald decat normalul perioadei sau mai frig decat normalul perioadei. Normalul era media perioadei respective. Ultimii ani au aratat ca nu mai e relevant sa ne raportam la acea perioada. Referinta s-a schimbat in sensul ca referinta este ieri – pana in urma cu 30 de ani, referinta de maine va fi maine – pana in urma cu 30 de ani. Asta pentru a prinde toate modificarile la care asistam”, a spus Florinela Georgescu.

Cum va fi vremea de Pasti in 2018

Intrebata despre cum ar putea fi vremea in perioada sarbatorilor pascale, directorul ANM a raspuns cu o gluma: Circula pe retelele de socializare o poza in care din zapada e facut un iepure de Paste, care are si un cosulet”, a adaugat Florinela Georgescu. Meteorologul a explicat ca intr-o estimare de sezon, nu se poate extrage niciodata o informatie despre o perioada scurta de timp. Estimarile de sezon sunt reprezentate de media temperaturilor pentru fiecare luna in parte si de aprecierea precipitatiilor cumulate in luna respectiva.

Prongoza meteo pentru martie 2018

In luna martie, precipitatiile vor fi excedentare in cea mai mare parte a tarii. Temperatura medie lunara a aerului se va situa peste norma climatologica in sudul si sud-estul tarii si va fi apropiata de norma in restul teritoriului. Cele mai scazute temperaturi medii se vor inregistra in zonele Transilvaniei si Moldovei (intre -1 si 5 grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate se vor consemna in Banat, Crisana si Oltenia, si vor fi cuprinse intre 3 si 7 grade Celsius. Media multianuala lunara pentru luna martie, conform masuratorilor, este de 3,5 grade Celsius. Precipitatiile totale lunare vor fi excedentare in cea mai mare parte a tarii in prima luna calendaristica de primavara. Media climatologica pentru luna martie este stabilita la 38,3 l/mp. Cele mai mari cantitati de precipitatii se vor consemna in Maramures (pana la 60 l/mp), Oltenia (59 l/mp), Crisana si Transilvania (pana la 54 l/mp), Banat (pana la 53 l/mp). In Dobrogea se vor consemna precipitatii intre 17 si 39 l/mp, iar in Moldova intre 24 si 36 l/mp.

Prongoza meteo pentru aprilie 2018

In luna aprilie, temperaturile medii ale aerului vor fi apropiate de normal in sudul, sud-estul si local in vestul tarii si se vor situa sub mediile climatologice in celelalte regiuni. Media valorilor termice pentru luna aprilie se situeaza la 9,3 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse intre 5 si 11 grade Celsius, in Transilvania, Moldova, Crisana, Maramures si Dobrogea, iar in Muntenia, Oltenia si Banat, si intre 8 si 12 grade Celsius. Pe de alta parte, precipitatiile totale lunare vor avea, in general, o tendinta spre excedent, fata de cele stabilite prin masuratori la 51,3 l/mp. In zona Banatului, cantitatile medii de precipitatii ar putea ajunge la 78 l/mp, in Oltenia la 75 l/mp, in Transilvania pana la 70 l/mp, iar in Crisana, de pana la 69 l/mp. Totodata, in Moldova cantitatile de precipitatii sunt estimate intre 38 si 57 l/mp, iar in Dobrogea intre 14 si 40 l/mp.

Sursa: meteoromania.ro, a1.ro

E.S.