INTREBAREA ZILEI – Mai avem resurse pentru 10 ani, CUM CEDAM GAZUL ROMANESC din Marea Neagra?
Last Updated on 05/03/2018 by Iulian Gavriluta

Gaze Marea NeagraPartidul Miscarea Populara (PMP) doreste infiintarea unei comisii parlamentare care sa ancheteze Transgaz si modul in care este cedat gazul romanesc din Marea Neagra, a anuntat sambata deputatul Marius Pascan."Se premediteaza o alta hotie prin Transgaz cu cedarea gazului romanesc din Marea Neagra, in conditiile in care Romania are resurse de gaz conform productivitatii actuale si a resurselor pe care le avem prin zacaminte, pentru maxim zece ani.

 

Si noi cedam tot gazul romanesc, gazul ajunge prin tot felul de combinatii, licitatii ascunse, cu contracte confidentiale, de care aflam si noi intamplator, cand se mai scurge un document prin presa si trebuie sa reactionam. Am si propus, o comisie de ancheta parlamentara si sper sa reusim sa ajungem si sa dovedim hotia care sta in spatele resurselor energetice ale Romaniei si cum anumiti interpusi politic si protejati politic ajung ca din situatia de comisionar, de spagar, ca sa va traduc, care au fost implicati in cumpararea drepturilor litigioase prin Autoritatea Nationala de Restituiri, astazi sunt bine mersi ori in consiliile de administratie ale regiilor care sunt stapanite de stat prin monopol, cum este si Transgaz si chiar director general. Ce s-a intamplat? Un astfel de personaj a ajuns sa fie implicat in retrocedarile acestea oneroase, pe care le-ati vazut cu totii la televizor, a luat o spaga de 1,6 milioane lei si mai apoi a devenit martor denuntator, denuntandu-si complicii si scapand basma curata, dar cu conturile pline. Si acest personaj este astazi director general al Transgaz si negociaza gazul romanesc din Marea Neagra. Cine fura o data, cine tradeaza o data, sa stiti ca o va face in continuare fara niciun fel de problema", a declarat deputatul Marius Pascan, in timpul unui discurs tinut la SibiuReamintim ca, Transgaz este o companie detinuta de catre statul roman prin Ministerul Economiei (58,5097%) si de catre alti actionari (41,4903%), cu o capitalizare totala de 4.780.180.664 lei, adica aproximativ 1 miliard euro. Pe tot anul 2017, Transgaz a avut venituri de 1.748.372.281 lei (adica vreo 380 milioane euro) si un profit de 602.178.830 lei (adica vreo 132 milioane euro). Transgaz, firma importanta din portofoliul energetic al statului roman este condusa de catre uluitorul Ion Sterian, un inginer de petrol si gaze, care intre 2002-2006 a capatat doua diplome de master, in "Management si Dezvoltare Rurala" si in "Alimentatie Publica si Agroturism", ambele la Universitatea de Agronomie din Bucuresti. Un adevarat erudit, in anul 2007, Sterian mai capata o diploma de la Colegiul National de Aparare, in "Securitate si buna guvernare".

Incepand cu anul 2006, cariera fulminanta a acestui personaj tenebros se desfasoara la Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat, in diverse functii, adus aici de catre protectorul sau, fostul dirijor al PNL in era Tariceanu, celebrul Vlad Moisescu, dar pastrat cu grija si de PDL-ul lui Traian Basescu. In anul 2007, guvernul Tariceanu il numeste pe Sterian in AGA a Transgaz, functie in care ramane pana cand preia functia de director general al companiei. Intre timp, specialistul in alimentatie publica, dezvoltare rurala si securitate culege un sir impresionant de locuri in Consiliul de Administratie, de la Gradinitele nr. 14 si 15 din Braila, Scolile generale A.I Cuza si George Cosbuc, CET Braila (toate odata intre 2004-2008), la Hidroserv Cluj, Avioane Craiova si Administratia Porturilor Constanta (toate odata intre 2007 si 2009). Intre timp, Sterian a mai ocupat si prea-cinstita functie de presedinte al Comisiei de aplicare a Legii de vanzare a spatiilor comerciale din cadrul Consiliului Local Braila. Si acum bomba: Numele lui Ion Sterian a aparut pe lista persoanelor care l-au ajutat pe Horia Simu Schiopu sa obtina o despagubire de 8.750.000 euro de la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), pentru un teren din Constanta.

Sursa: agerpres, ziare.com

A.M.