Elevii de clasa a VIII a sunt asteptati astazi la simulare pentru Evaluarea Nationala. Ce vor decide cadrele didactice, va fi boicot si in scolile din judetul Buzau?
Last Updated on 05/03/2018 by Iulian Gavriluta

ExameneMinisterul Educatiei Nationale organizeaza, in perioada 5 – 7 martie 2018, la nivel national, simularea Evaluarii Nationale pentru elevii clasei a VIII-a. Sunt asteptati sa participe cei aproape 180.000 de elevi inscrisi in clasa a VIII-a la inceputul anului scolar 2017-2018, anunta Ministerul Educatiei.

 

 

Calendarul simularii EN VIII 2018 are urmatoarea configuratie: 5 martie – Limba si literatura romana, 6 martie – Matematica si 7 martie – Limba si literatura materna. Comunicarea rezultatelor este prevazuta pentru data de 16 martie.

Probele incep la ora 9:00, moment in care, in fiecare sala, vor fi distribuite subiectele. Accesul elevilor in sali este permis pana la ora 8:30. Timpul destinat elaborarii unei lucrari scrise este de doua ore, din momentul in care s-a incheiat distribuirea subiectelor fiecarui elev. Subiectele sunt elaborate de catre specialistii Centrului National de Evaluare si Examinare (CNEE), in mod similar cu modelele publicate pe subiecte.edu.ro, si sunt proiectate astfel incat tratarea lor sa valorifice capacitatile elevilor pe temele prevazute in programa de examen si parcurse pana la aceasta data. Corectarea lucrarilor va fi realizata, in baza unor bareme care asigura unitatea si obiectivitatea evaluarii si notarii la nivel national, de catre doi profesori din unitatile de invatamant in care elevii sustin simularea.

Notele obtinute la simulare nu se contesta si nu se trec in catalog. Totusi, in situatiile exceptionale in care se doreste consemnarea notelor in catalog, acest lucru se poate face in baza unei cereri scrise depuse de cei interesati. In acelasi timp, rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecarei unitati de invatamant prin discutii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, sedinte cu parintii, precum si la nivelul consiliului profesoral in vederea adoptarii unor masuri adecvate fiecarei situatii in parte, scopul fiind imbunatatirea performantelor scolare. “Precizam ca obiectivele acestei simulari sunt familiarizarea elevilor cu rigorile examenului pe care il vor sustine la finalul ciclului gimnazial, stabilirea nivelului real de pregatire atins in aceasta etapa, precum si optimizarea pregatirii in vederea obtinerii unor rezultate satisfacatoare la probele din luna iunie”, se arata in comunicatul Ministerului Educatiei.

In acelasi timp, cadrele didactice, membre de sindicat din 1.100 de unitati de invatamant, au optat sa boicoteze simularea examenului de evaluare nationala, care are loc in perioada 5-7 martie 2018, anunta Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, precizand ca angajatii din educatie au recurs la aceasta forma de protest din cauza nemultumirilor majore si a lipsei de raspuns din partea Guvernului, dar si a liderilor celor doua Camere din Parlamentul Romaniei, la solicitarile lor. "Membrii de sindicat din 1.100 de unitati de invatamant, din 28 de judete si din Municipiul Bucuresti, au decis sa nu participe la simularea examenului de evaluare nationala care se desfasoara in perioada 5-7 martie 2018", anunta duminica Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant. Conducerea executiva a Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, membrii Biroului Operativ, precum si cei ai Colegiului National al Liderilor afirma ca sustin demersul cadrelor didactice, pe care le asigura de tot sprijinul pentru perioada urmatoare, adaugand ca si Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti este alaturi de FSLI in acest demers.

Solicitarile sindicalistilor transmise si celor doua Camere ale Parlamentului sunt: solutionarea problemei privind reincadrarea personalului didactic dupa intrarea in vigoare a Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice; majorarea salariala de la data de 1 martie 2018 sa nu fie conditionata de comasari de unitati de invatamant, disponibilizari de personal si de taieri ale unor drepturi salariale legale; cresterea costului standard per elev/prescolar pentru cheltuielile materiale, astfel incat parintii sa nu mai fie nevoiti sa aduca bani de acasa pentru dotarea claselor; rezolvarea modului de calcul al sporurilor si indemnizatiilor care li se cuvin salariatilor din sistemul educational; rediscutarea grilei de salarizare pentru personalul didactic, avand in vedere ca aceasta categorie socio - profesionala are coeficienti de ierarhizare situati in patrimea inferioara; modificarea Regulamentului - cadru privind stabilirea locurilor de munca, a categoriilor de personal, marimea concreta a sporurilor pentru conditii de munca, precum si conditiile de acordare a acestora pentru personalul din familia ocupationala "INVATAMANT", aprobat prin H.G. nr. 34/2018, care, prin continutul sau, discrimineaza personalul nedidactic din invatamant, caruia nu i se aplica; acordarea dreptului personalului didactic de a fi pensionat, la cerere, cu 3 ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare, fara diminuarea cuantumului pensiei. "In urma consultarilor, membrii de sindicat au cerut si boicotarea simularii examenului national de bacalaureat, din perioada 19-22 martie 2018", mai transmite FSLI, apreciind ca este nevoie de unitate, de implicarea tuturor salariatilor din invatamantul preuniversitar de stat, indiferent de apartenenta sindicala, pentru a reusi in aceste demersuri. Ministerul Educatiei Nationale organizeaza, in perioada 5 - 7 martie 2018, la nivel national, simularea Evaluarii Nationale pentru elevii clasei a VIII-a, la care sunt asteptati sa participe cei aproape 180.000 de elevi inscrisi in clasa a VIII-a la inceputul anului scolar 2017-2018.

Reactia Ministerului Educatiei: Boicotul nu este o solutie, nu trebuie afectati elevii

Reprezentantii Ministerului Educatiei Nationale au facut, duminica, un apel catre cadrele didactice sa nu afecteze copiii prin demersuri "radicale" precum boicotarea simularii Evaluarii Nationale, care incepe luni. "Asadar, boicotul nu este o solutie! Facem un apel la cadrele didactice, care tocmai au primit o crestere salariala de 20% de la 1 martie 2018, sa nu ii afecteze pe elevi prin demersuri radicale. Acestia se afla in fata primei lor simulari de examen, iar impactul emotional asupra lor este unul puternic", au precizat reprezentantii Ministerului, pentru Agerpres. Totodata, ministrul le reaminteste reprezentantilor sindicali ca sunt in plin proces de renegociere a contractului colectiv de munca si, potrivit prevederilor acestuia, sindicatele s-au angajat sa nu declanseze conflicte de munca.

Ministerul Educatiei subliniaza ca este in contact permanent cu sindicatele din invatamant: "Deciziile pe care le luam vin in urma consultarii directe cu liderii federatiilor sindicale. De altfel, si Legea 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice a fost adoptata cu o larga consultare a sindicatelor. In ceea ce priveste varsta de pensionare, la nivelul Uniunii Europene se doreste cresterea varstei de pensionare, si nu scaderea ei. Tendinta este confirmata chiar de profesorii care fac solicitari sa fie mentinuti in activitate peste varsta de pensionare."

A.M.

P.S. La Buzau, informeaza Inspectorul general Florina Stoian, nu exista cadre didactice care sa refuze sa intre la Evaluarea Nationala.