INTREBAREA ZILEI – Sunteti de acord ca politicienii romani corupti, incompetenti si lenesi sa merite pensii speciale? Abrogarea pensiilor speciale a primit AVIZ NEGATIV de la Comisia de Munca din Senat
Last Updated on 04/03/2018 by Iulian Gavriluta

ParlamentariComisia de munca din Senat a dat, marti, 27 februarie, un raport negativ propunerii legislative pentru abrogarea pensiilor speciale, propunere depusa de USR. La vot, senatorii PNL si PMP s-au abtinut. Depusa in octombrie 2017, propunerea legislativa vizeaza desfiintarea pensiilor speciale, urmand sa ramana doar doua exceptii: pensiile militare si pensiile magistratilor.

 

Cu alte cuvinte, daca proiectul ar deveni lege, ar ramane fara pensii speciale parlamentarii, functionarii publici parlamentari, personalul aeronautic civil navigant, personalul auxiliar din instantele judecatoresti si din parchete, membrii corpului diplomatic, membrii Curtii de Conturi si cei ai Curtii Constitutionale. Potrivit initiatorilor proiectului de lege, „numarul celor care beneficiaza de pensii de serviciu instituite prin legi speciale este de 184.000 de persoane, iar bugetul total pentru aceste pensii speciale este de 6,6 miliarde lei in 2017 (…). In aceste conditii, trebuie amintit ca pensiile reprezinta principala cheltuiala a bugetului general consolidat, ajungand la 25% din cheltuielile statului (urmatoarea cea mai mare cheltuiala fiind sanatatea care ocupa doar 12% din buget)”. Comisia de munca a dat, marti, un raport negativ la aceasta initiativa, in conditiile in care si Comisia pentru buget-finante daduse un aviz negativ. In Comisia de munca din Senat, PSD are cinci reprezentanti, iar UDMR, unul. Raportul negativ a fost insa posibil prin abtinerea reprezentantilor PNL si PMP, dupa cum a precizat senatoarea USR Florina Presada, membru in Comisia de munca.

Sursa: digi24.ro

A.M.