Hiperinflatia intalneste tehnologia: Venezuela saraca in cash asista la boom in aplicatii de plata. Widerven Villegas si fratele sau spala aproximativ 30 de masini pe zi la o parcare din Caracas. Desi percep mai putin de 50 de centi, nimeni nu-i plateste in numerar. In centre tehnologice de la San Francisco la Tokyo, plata se face convenabil prin software de pe telefoane si ceasuri in mod regulat. In mijlocul unei crize economice cumplite in Venezuela o inovatie similara se instaleaza, desi din motive foarte diferite.
Oameni de la vanzatori de legume la taximetristi s-au inregistrat sa utilizeze aplicatii de plata mobile pentru a atrage clienti ce nu detin suficienti bani lichizi, ce se gasesc in cantitati limitate datorita preturilor in crestere. Suma maxima pe care venezuelenii o pot retrage de la bancomate este de aproximativ 10.000 de bolivari, in jur de 4 centi la cursul de schimb de pe piata neagra.
Hiperinflatia Venezuelei, prima din era digitala, produce castigatori surpriza in climatul de afaceri dur: mici companii de tehnologie.
“Accept transfere. Am Tpago, Vippo si toate celelalte aplicatii!” zice Villegas, de 35 de ani, strangand in brate o tableta veche si un telefon simplu.
“Nu umblam cu bani lichizi caci clientii nostri nu-i detin”, a adaugat. “Cu aplicatiile pe care le utilizez, primesc banii lor inainte sa paraseasca parcarea.”
Fara aceste aplicatii, pana si tranzactii simple precum acordarea unui bacsis chelnerului sau plata pentru parcare devin cosmaruri. Cu toate acestea, site-urile de banking si aplicatiile mobile adesori cedeaza deoarece infrastructura de telecomunicatii depasita nu poate tine pasul cu cererea.
‘MIRACOLE’
Solicitarile pentru un taxi pe aplicatia Nekso, oarecum similar cu Uber, s-au dublat anul trecut, potrivit sefului de strategie Leonardo Salazar, vorbind la birourile companiei ce se lauda cu o consola Playstation si o masa de ping pong.
Vippo, o aplicatie de plata aparuta in Caracas a asistat la o crestere de peste 30 de ori in numarul de persoane ce s-au inregistrat anul trecut. Citywallet, nascuta ca un proiect pilot pentru platile de parcare online la o universitate privata, s-a extins la cateva centre comerciale.
“Criza numerarului se inrautateste pe zi ce trece dar asta ne acorda oportunitatea sa capturam tot mai multe tranzactii cu solutia noastra”, a zis co-fondatoarea Citywallet, Atilana Pinon, de 29 de ani.
Ea si doi parteneri au conceput aplicatia ce acum se extinde in Chile dupa ce au castigat o bursa de la guvern.
Crearea unei aplicatii in Venezuela de obicei necesita putin capital, luand in considerare salariile mici la care se asteapta programatorii si costurile de electricitate si date aproape gratuite.
Dezvoltatorii au fost surprinsi de adoptia rapida a aplicatiilor si se asteapta la cresteri ulterioare in 2018.
“Exista momente cand cititoarele de carduri nu-si au scopul”, zice Maria Lozada, ce vinde produse de curatare la o taraba in districtul mai bogat Chacao. “Aceasta este calea de a solutiona criza numerarului”, zice dansa aratand cu degetul la un afis Vippo.
Banca centrala a Venezuelei a amplificat involuntar boom-ul incetinind productia de bani lichizi tocmai ce rata inflatiei ajungea in patru cifre.
La sfarsitul anului 2017, volumul bancnotelor a crescut cu numai 14%, mai putin de jumatate comparativ cu anul precedent. Asta a coinicis cu cresteri de preturi de peste 2500%, potrivit statisticilor Adunarii Nationale.
18 banci private venezuelene au lansat anul trecut o aplicatie de plata pentru clienti. MercadoLibre, una dintre cele mai mari companii de comert online din America Latina, ofera o solutie de plata locala de asemenea.
Chiar si presedintele de stanga Nicolas Maduro se implica, desi criticii il invinuiesc pentru sursa problemei.
“Cu portofelul digital vom realiza miracole la toate nivelurile”, a zis Maduro recent anuntand un cod QR ce urmeaza sa fie inclus pe cardul de identificare pentru asistenta sociala.
In ciuda unora dintre cele mai scazute viteze de Internet din lume si o portiune semnificativa a populatiei fara conturi bancare si telefoane mobile, numerarul cade in dizgratie in Venezuela. “Poate ca economia noastra va fi cash-less inaintea Danemarcei”, zice Miguel Leon, inginer electronist in fruntea Vippo.
FOTO: Informatii pentru aplicatia Vippo si alte modalitati de plata la un stand de fructe si legume la Piata Municipala Chacao in Caracas, Venezuela. Fotografie luata pe 19 ianuarie 2018. REUTERS/Marco Bello
SURSA: orthodox.info