INTREBAREA ZILEI – Cand ar putea sa inceapa Al Treilea Razboi Mondial care ar zgudui lumea?
Last Updated on 03/03/2018 by Iulian Gavriluta

Al treilea razboi mondialUn cercetator a incercat sa creeze o statistica prin care sa prevada cel de-Al Treilea Razboi Mondial, care va zgudui lumea. Datele folosite sunt strans legate de cele doua Razboaie Mondiale. Ar fi frumos daca am putea anticipa viitorul. De-a lungul timpului au tot existat oameni, mai mult sau mai putin capabili si informati, care au prezis fel si fel de evenimente care se vor napusti asupra omenirii.

 

Ca s-au adeverit, ca nu s-au adeverit, ramane la latitudinea fiecaruia sa interpreteze si sa asocieze unele situatii cu prezicerile facute.In orice caz, acum e mai simplu sa anticipezi un eveniment major. Asta pentru ca te folosesti de trecut. Cu astfel de date poti sa faci presupuneri estimative despre ce s-ar putea intampla si cand s-ar putea intampla. Aaron Clauset, profesor asistent si om de stiinta la Universitatea din Colorado, a incercat sa prezica una dintre cele mai mari amenintari la adresa umanitatii: Al Treilea Razboi Mondial. Au trecut peste 70 de ani de la ultimul razboi mondial major. Unii savanti considera ca este doar o chestiune de timp pana sa avem de-a face cu un astfel de eveniment major, numit Al Treilea Razboi Mondial. Altii insista ca traim intr-o era a pacii si ca razboaiele de acel calibru nu vor mai face parte din viitorul nostru. Chiar si asa, nu poti sa crezi cu adevarat in nicio afirmatie. Ca tot ne aflam in era progreselor tehnologice, unii experti incearca sa se foloseasca de acest aspect si sa caute o ipoteza apropiata de adevar. Clauset a revizuit datele despre razboaiele care au avut loc intre 1823 si 2003, colectate de la Correlates of War Project, un depozit online de seturi de date despre razboaie. Ele sunt disponibile publicului.

Al Treilea Razboi Mondial nu poate fi prezis

Expertul a acordat atentie nu numai razboaielor, ci si lumii de dinainte, din timpul si de dupa conflicte. El a vrut sa gaseasca alte perioade postbelice in istorie, in timpul carora omenirea a trecut prin decenii fara un alt razboi major. Prin identificarea acestor perioade, el a sperat ca va fi capabil sa inteleaga aceasta perioada de saptezeci de ani de pace globala. Astfel a descoperit ca, desi aceasta perioada de „pace” poate fi remarcabila pentru noi, in vasta perioada a istoriei omenirii, nu este chiar neobisnuita. Intr-adevar, pentru ca epoca pacii de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial sa fie chiar semnificativa din punct de vedere statistic, ea ar trebui sa fie neintrerupta timp de 100-140 de ani. Analiza lui Clauset arata ca razboiul in sine este un eveniment inerent rar. El a afirmat ca apropierea dintre cele doua Razboaie Mondiale a fost, in esenta, contrabalansata de perioadele sporadice de razboi. „Pacea lunga a echilibrat cartile”, spune acesta ca o concluzie. El a argumentat ca, daca cartile au fost echilibrate, in ceea ce priveste prezicerea unui urmator razboi major, „pericolul unui razboi foarte mare ar ramane constant”. La sfarsit, Clauset a admis ca prezicerea unui astfel de eveniment este aproape imposibila.

Sursa: playtech.ro, dcnews.ro

A.M.