INTREBAREA ZILEI – Agricultorii romani isi arunca produsele la gunoi, DE CE NU GASIM PE RAFTURI PRODUSE ROMANESTI?
Last Updated on 01/03/2018 by Iulian Gavriluta

Piata 1Anul 2018 pentru agricultura, nu inseamna nimic bun fata de anul trecut. Poate fi cel mult ca in 2017, daca nu mai prost. Autotitatile decidente nici macar nu sunt interesate sa organizeze agricultura din Romania. “Impactul neasteptat al legii cu 51% produse romanesti in magazine este egal cu zero.

 

Degeaba s-au dat legi cand noi nu avem ce sa punem pe rafturi pentru ca nu suntem uniti in organizatii puternice», afirma Cornel Stroescu. Presedintele Camerei Agricole Nationale considera ca, pe primul loc, trebuie sa fie desfacerea produselor agricole si a legumelor romanesti. „Daca nu ne vom organiza pentru colectarea, depozitarea si desfacerea legumelor si fructelor, tot produsele straine vor ajunge pe rafturi si in 2018. Agricultorii romani isi arunca produsele la gunoi pentru ca nu exista centre de colectare si depozitare a produselor. In prezent, pe rafturile marilor magazine sunt abia 10% legume si fructe romanesti. Avem produse, cine colecteaza, cine depoziteaza. Degeaba sunt legi si bani, nu suntem in stare sa facem un lant de depozitare pentru cereale. Nu mancam produse romanesti nici in acest an“, a mai declarat Cornel Stroescu.

Oficialul Camerei Agricole Nationale a precizat ca pana in anul 2020 ar trebui sa producem legume, cereale si fructe pe aproximativ 60% din suprafata, „fata de cat s-a produs in anul 1989“. „Pe foarte putini ii intereseaza sa organizam agricultura romaneasca, vorbim de legume, productie vegetala si pomi fructiferi. Agricultura poate sa fie cel mai puternic pilon economic din Romania daca se organizeaza si se produce materie prima, legume si fructe. Daca nu ai desfacerea produsului organizat la revedere agricultura!“, a conchis Stroescu.

A.M.