Ati fost sa vizitati asta? Celebrarea Dragobetelui si vernisarea unei expozitii de baza la Muzeul Judetean Buzau. Primavara si regenerare, mitologie si Eros

activitate daniiel dragobeteActivitatea a vizat celebrarea Zilei Indragostitilor, sarbatorita la romani pe data de 24 februarie, cu numele de Dragobete. Publicul a avut oportunitatea sa cunoasca unele aspecte din istoria acestei sarbatori atat in varianta sa occidental, din mediul cultural si confesional catholic, cat si din spatiul estic si rasaritean al lumii ortodoxe.

Excursul, prin multitudinea de legende si aspecte mitologice legate de aceasta tema a iubirii manifestata in traditiile popoarelor europene, a fost realizat de catre dr. Daniel Costache, cercetator si director al Muzeului Judetean Buzau, in prezenta unui public format din elevi din cadrul unor institutii scolare buzoiene. Printre cei prezenti au participat si elevi ai Liceului Special pentru Deficienti de Vedere Buzau, beneficiind de o adaptare a discursului in acest sens, pentru a-si reprezenta imaginile continute in materialul realizat pe suport electronic.

Vernisarea unei expozitii „Epoca Fierului pe teritoriul judetului Buzau (700 a.Chr. – 106 p.Chr.)“

Expozitia „Epoca Fierului pe teritoriul judetului Buzau (700 a.Chr. – 106 p.Chr.)“ propune publicului vizitator conturarea unei imagini de ansamblu a civilizatiei Epocii Fierului de la Curbura Carpatilor, asa cum s-a manifestat aceasta si poate fi ipotetic reconstituita prin artefactele descoperite. Sala inaugurata este ultima dintre salile destinate evidentierii epocii preistorice inregistrate arheologic pe teritoriul judetului Buzau. Sala destinata Epocii Fierului cumuleaza artefacte semnificative atat pentru perioada hallstattiana, cat mai ales legate de civilizatia geto-dacica a epocii La Tène. Remarcam faptul ca salile epocilor preistorice din Muzeul Judetean Buzau pun in evidenta o unitate de stil, dar si elemente de particularitate, care tin de specificul tematicii prezentate. Arheologii si designerii expozitiei au abandonat conceptual expozitional clasic, axat pe expunere cronologica si pe prezentarea unor situri arheologice, optand pentru expunerea unor artefacte care sa descrie functionalitatea unor exponate in epoca si sa permita vizitatorului intelegerea unor aspecte societale reprezentative pentru o civilizatie. Vernisarea expozitiei a fost asigurata de catre cercetatorul dr. Sebastian Matei, sef de sectie in cadrul Muzeului Judetean Buzau, in prezenta unui public scolar nu atat reprezentativ numeric, cat mai ales interesat si captivat de oferta culturala a MJB.

Adrian Constantin

activitate seba expo epoca fier

Scroll to Top