La 28 februarie, sarbatorim Ziua Protectiei Civile din Romania, data la care Regele Carol al II-lea semna Inaltul Decret Regal din 1930, publicat la 23 martie 1933 în Monitorul Oficial al Romaniei ca Regulamentul Apararii Pasive contra atacurilor aeriene. Scopul acestuia era acela de a „limita efectele bombardamentelor aeriene asupra populatiei si resursele teritoriului, fie asigurandu-le protectia directa, fie micsorand eficacitatea atacurilor”.
Acest moment este considerat a fi data de nastere a Protectiei Civile în Romania, Apararea Pasiva devenind o arma de sine statatoare. Aniversarea a 85 de ani de la atestarea documentara a protectiei civile în Romania ne ofera prilejul rememorarii faptelor de eroism ale profesionistilor din cadrul structurilor de interventie ale sistemului care, de-a lungul anilor au facut ca numarul victimelor razboiului si dezastrelor sa fie mai mic. Incepand din decembrie 2004, misiunile Protectiei Civile au fost preluate de catre Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, ce duce mai departe traditia, Protectia Civila devenind un concept care întruneste expertii din mai multe domenii, fiind utilizate forte de interventie ale structurilor destinate urgentelor de zi cu zi, dar si forte complementare special destinate interventiilor la urgente majore. Totodata, pe intreg mapamondul, ziua de 1 martie reprezinta ,,ZIUA INTERNATIONALA A PROTECTIEI CIVILE” conform unei rezolutii O.N.U. din 1972. Activitatile Organizatiei Internationale a Protectiei Civile vizeaza permanent coordonarea si planificarea la nivel international a activitatilor de prevenire si gestionare a dezastrelor, precum si a eforturilor de atenuare a consecintelor accidentelor si calamitatilor de toate tipurile, în timp de pace sau razboi.
Seria de activitați organizate pentru a marca aceste evenimente la nivelul Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta ,,Neron Lupascu” al judetului Buzau va fi anulata din cauza fenomenelor meteorologice periculoase prognozate.
E.S.