In contextul in care Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a lansat recent o avertizare meteo de temperaturi scazute, fenomen meteo ce va afecta timp de cateva zile intreaga tara, și anume pana joi, prezentam astazi obligatiile angajatorilor pentru protectia salariatilor care lucreaza in aer liber transmise printr-un comunicat de presa remis catre NEWS Buzau, de Inspectoratul Teritorial de Munca judetean.
Potrivit avertizarilor ANM, vremea din tara noastra va fi extrem de rece pana joi, intreg teritoriul Romaniei, dar mai ales partea de sud, fiind afectat de un val de frig, care va aduce temperaturi ce pot ajunge pana la -22 grade Celsius. Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca stipuleaza obligatiile pe care le au angajatorii in aceste situatii.
Masurile prezente in actul normativ mentionat anterior "se aplica pentru asigurarea protecţiei persoanelor incadrate in munca in perioadele in care, datorita condiţiilor meteorologice nefavorabile, se inregistreaza temperaturi extreme". Temperaturile extreme de iarna sunt, conform ordonantei de urgenta, temperaturile care scad sub -20 de grade Celsius sau care, corelate cu conditiile de vant intens, pot fi echivalate cu acest nivel. Așadar, in conditii de vreme deosebit de rece, angajatorii trebuie sa ia toate masurile pentru asigurarea conditiilor de microclimat la locul de munca.
Suplimentar, angajatorii trebuie sa se asigure ca, in perioadele cu temperaturi scazute extreme, salariatii care lucreaza in aer liber beneficiaza de:
- ceai fierbinte in cantitate de 0,5-1 litru/ persoana/ schimb;
- pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare;
- echipament individual de protectie.
In cazul in care angajatorii nu au posibilitatea de a asigura conditiile mentionate mai sus salariatiilor care lucreaza in aer liber, iar temperaturile extreme se mentin pe o perioada de cel putin doua zile, aceștia trebuie sa ia, impreuna cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, urmatoarele masuri:
- reducerea duratei zilei de lucru;
- intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitaţii activitaţii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale.
Ulterior aplicarii masurilor de mai sus, angajatorii, de comun acord cu sindicaliștii sau reprezentantii salariatilor, trebuie sa stabileasca modalitatea prin care se recupereaza timpul nelucrat și modalitatile de plata. Exista doua variante pentru a face acest lucru, și anume:
- se poate recupera, in decurs de șase luni, timpul de reducere a duratei zilei de lucru sau de intrerupere colectiva a activitaţii;
- daca nu se recupereaza timpul de reducere, se acorda drepturile salariale proportional cu timpul lucrat efectiv.
Angajatorii trebuie sa asigure primul ajutor și transportul la cea mai apropiata unitate sanitara a persoanelor afectate de temperaturile extreme. Totodata, angajatorii sunt obligati sa schimbe locul de munca sau sa reduca programul de munca persoanelor cu diverse afectiuni și care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme. Daca nu se achita de aceste obligatii, angajatorii risca amenzi cuprinse intre 1.500 și 2.500 de lei.
Sursa: Comunicat ITM Buzau
E.S.